Institutul de Politici Publice a lansat, ieri, raportul de monitorizare a Parlamentului în sesiunea februarie - iunie 2011. Potrivit Raportului, la Camera Deputaţilor, şapte democrat-liberali au o prezenţă de 100% la voturile finale, printre care se numără şi deputatul bihorean Ştefan Seremi, care însă nu s-a adresat nici măcar o dată colegilor de Parlament.

În Raportul dat publicităţii ieri de Institutul de Politici Publice se  remarcă faptul că doi dintre deputaţii bihoreni nu au iniţiat sau nu au fost cosemnatarii niciunei propuneri legislative în sesiunea februarie - iunie 2011. Astfel, liberalul Nicolae Jolţa şi-a pus semnătura pe nouă propuneri legislative, niciuna însă în prima jumătate a acestui an. În aceeaşi situaţie se află şi deputatul UDMR Lakatos Petru, cu menţiunea că, în cei doi ani şi jumătate de mandat, a iniţiat 11 propuneri legislative. La luări de cuvânt în plen a fost remarcat, din nou, deputatul Ştefan Seremi, care nu li s-a adresat nici măcar o dată colegilor de Parlament. În ceea ce priveşte declaraţiile politice, însă, liberalul Cornel Popa ocupă poziţia a şasea în top 10 senatori, având 18 asemenea declaraţii adresate membrilor Guvernului. În Raportul IPP s-a făcut un clasament şi în ceea ce priveşte prezenţa la vot. Procentul de prezenţă are în vedere doar voturile finale din plen exprimate prin cartelă (vot electronic) atât la Camera Deputaţilor, cât şi la Senat. În raportul IPP, dintre deputaţii bihoreni, cel mai bine este situat liderul PDL Bihor, Ştefan Seremi, care figurează cu o prezenţă de 100%. El este urmat, în ordine, de: Lakatos Petru (UDMR) - 99,5%, Ioan Sorin Roman (PSD) - 90,4%, Derzsi Akos (UDMR) - 86,2%, Lucia Varga (PNL) - 85,5%, Sonia Drăghici (PSD) - 83,7%, Nicolae Jolţa (PNL) - 82,3%, Peto Csilla (UDMR) - 65,7% şi Octavian Bot (PNL, fost PDL) - 47,1%.

În ceea ce-i priveşte pe senatorii bihoreni, liberalul Cornel Popa ocupă locul 51 cu o prezenţă de 76%, urmat de social-democratul Ioan Mang (locul 53 cu o prezenţă de 74%) şi de democrat-liberalul Petru Filip (locul 81 cu o prezenţă de 62,5%). Senatorul UDMR Cseke Attila, care până la începutul acestei luni a fost ministru al Sănătăţii, a avut o prezenţă de 28,7% la voturile finale. Trebuie precizat că, în calitate de membru al Guvernului, prezenţa la voturi nu este obligatorie.