PSD s-a unit cu PC, pe atunci PUR, încă din 1999, cele două partide având de atunci nu mai puţin de cinci protocoale şi acorduri de colaborare politică şi electorală. De fiecare dată, conservatorii au sărit din barca social-democraţilor odată ce s-au văzut în Parlament, lăsîndu-i pe aceştia fără sprijinul parlamentarilor lor, care îşi obţinuescă mandatul candidând pe listele PSD. Rana cea mai adâncă şi recentă a fost din 2004, când PSD a pierdut guvernarea, după ce a fost părăsit de partidul lui Dan Voiculescu, care
s-a alăturat Alianţei DA. Adrian Năstase, care conducea PSD, şi-a atras, pe lângă nemulţumirile legate de pierderea guvernării, şi nemulţumirile foştilor parlamentari ai partidului că nu s-au regăsit pe lista pentru Parlament din cauză că locurile fuseseră ocupate de conservatori. Dar, de fiecare dată, PSD s-a întors la PC, fascinat de mirajul mediatizării. Acum, la ultimul acord semnat cu PC, Mircea Geoană a vorbit despre seriozitatea mai mare din partea semnatarilor, aluzie la faptul că precedentele acorduri de colaborare dintre cele două formaţiuni politice au fost semnate de Ion Iliescu şi Adrian Năstase, pe de o parte, şi Dan Voiculescu, pe de altă parte. El s-a simţit onorat de faptul că PC are acum în fruntea sa o doamnă preşedinte, pe Daniela Popa, care de altfel, provine tot din rândurile vechiului PDSR.
"Acum este o chestiune de mai multă seriozitate şi la noi şi la PC şi suntem absolut convinşi că vom rămâne împreună", a spus Geoană.
Liderul PSD a găsit chiar şi o scuză conservatorilor pentru ruperea colaborării din 2004 şi anume şantajul la care ar fi fost supus din partea lui Traian Băsescu. Acordul aduce avantaje de ambele părţi, social-democraţii având ocazia să fie mai vizibili din punct de vedere mediatic, iar PC are şansa de accede în Parlament. Fără PSD, conservatorii nu aveau garanţia obţinerii pragului electoral de 5% de intrare în Legislativ şi nici nu au reuşit să facă niciun alt partid să-i remorcheze. Liderii PSD şi PC au, însă, de înfruntat numeroasele nemulţumiri care există în rândul filialelor lor, multe organizaţii social-democrate păstrând resentimente pentru trădarea conservatorilor de la alegerile precedente, iar multe filiale ale PC s-au înfrăţit cu PNL.

Între organizaţiile din Bucureşti ale celor două partide există vechi rivalităţi, având în vedere că liderii filialei conservatoare au plecat din PSD. Rămâne de văzut dacă cele două partide vor depăşi aceste dificultăţi şi ce se va întâmpla dacă PC va trişa din nou.