Legea votului uninominal stabileşte că prevederile referitoare la autorităţile locale intră în vigoare odată cu începerea procedurilor pentru primele alegeri locale, ceea ce ar putea justifica neaplicarea la scrutinul din iunie, pe motiv că HG privind calendarul alegerilor a apărut anterior în MO. Amendamentul privind momentul intrării în vigoare a prevederilor privind autorităţile locale a fost propus chiar de PSD.

Prevederile din Legea uninominalului referitoare la alegerea preşedinţilor de Consilii Judeţene intră în vigoare la altă dată decât cele care se referă la alegerile parlamentare. Acceptarea unui amendament, în plenul Camerei, referitor la data intrării în vigoare a unor prevederi din lege a determinat acuzaţiile PSD la adresa Guvernului privind încercarea de blocare a aplicării votului uninominal. Legea uninominalului conţine un titlu referitor la alegerea Camerei şi Senatului şi încă trei titluri referitoare la alegerile locale. Prevederile referitoare la alegerea Camerei Deputaţilor şi Senatului intră în vigoare la 30 de zile de la data publicării în Monitorul Oficial, potrivit articolului 74 din Titlul I. Deputaţii au acceptat, însă, un amendament formulat de deputatul PSD Victor Ponta, care stabileşte că pentru prevederile referitoare la alegerile locale data intrării în vigoare este alta. Prevederile din Legea votului uninominal care se referă la alegerile locale intră în vigoare la data începerii procedurilor prevăzute de lege pentru primele alegeri locale organizate după publicarea prezentei legi în Monitorul Oficial. Data începerii procedurilor legale pentru alegerile locale din 1 iunie coincide cu data publicării în Monitorul Oficial a HG privind calendarul acestor alegeri. Este vorba de HG despre care vicepreşedintele PSD Liviu Dragnea a susţinut că a fost publicată urgent tocmai pentru a se bloca alegerea preşedinţilor de consilii judeţene prin vot uninominal. Suspiciunea lui Dragnea, reluată şi de coordonatorul campaniei electorale a PSD, Miron Mitrea, se bazează pe faptul că, odată publicată Hotărârea de Guvern pentru stabilirea datei şi calendarului pentru alegerile locale, s-a declanşat procedura la care face trimitere textul din legea uninominalului.
Pe de altă parte, Legea uninominalului a fost publicată în Monitorul Oficial după publicarea HG, adică după începerea procedurii legale pentru alegerile din 1 iunie, ceea ce ar putea duce la interpretarea că articolele referitoare la alegerea preşedinţilor de consilii judeţene nu au cum să se aplice la alegerile din iunie. Textul din Legea uninominalului spune, la articolul 80, că titlurile II, III şi IV din lege - referitoare la modificarea unor legi privind statutul aleşilor locali, alegerea autorităţilor administraţiei publice locale şi administraţia publică locală - "intră în vigoare la data începerii procedurilor prevăzute de lege pentru primele alegeri locale organizate după publicarea prezentei legi în MO".

Într-o interpretare strictă, s-ar putea argumenta că HG privind calendarul alegerilor din iunie a fost publicat înaintea Legii uninominalului şi, deci, a intrării în vigoare a votului uninominal pentru preşedinţii de CJ, deci aceştia vor fi aleşi în iunie tot pe liste. HG emisă de Guvern a fost publicată miercuri seară în Monitorul Oficial, iar Legea votului uninominal a apărut joi.