Liderii PSD şi PD-L Bihor au decis să ţină sub tăcere rezultatele negocierilor purtate la sfârşitul săptămânii trecute pentru împărţirea serviciilor deconcentrate. Cu toate acestea, se cunoaşte provenienţa politică a viitorilor şefi ai unora dintre instituţii.

Având în vedere că PD-L a obţinut fotoliul de prefect, prima opţiune în alegerea serviciilor a avut-o PSD, după care, fiecare partid a nominalizat câte două instituţii. Printre serviciile care vor reveni PD-L Bihor se numără Garda Financiară, Garda de Mediu, Inspectoratul Teritorial de Muncă, APIA, Oficiul pentru Protecţia Consumatorului, Inspecţia în Construcţii şi Autoritatea de Sănătate Publică. De cealaltă parte, PSD a obţinut Direcţia Finanţelor Publice, Direcţia Agricolă, Casa Judeţeană de Pensii, Casa Judeţeană a Asigurărilor de Sănătate, Direcţia Apelor Crişuri, Agenţia pentru Protecţia Mediului. Liderii celor două partide susţin că vor anunţa lista completă a serviciilor care revin PSD+PC, respectiv PD-L abia după anunţarea numelui prefectului de Bihor. Dacă înţelegerea iniţială de la nivel central prin care democrat-liberalii primeau fotoliul de prefect se schimbă, conducerea acestei instituţii revenind PSD, atunci vor trebui reluate negocierile, prima opţiune revenind PD-L. Pe de altă parte, dacă împărţirea instituţiilor deconcentrate nu a implicat certuri la nivelul judeţului Bihor între social-democraţi şi democrat-liberali, problemele ar putea să apară atunci când vor avea loc nominalizările persoanelor care să ocupe fotoliile de conducere. Sute de CV-uri ale celor care vor să fie răsplătiţi de partid cu o funcţie bine plătită s-au adunat până acum atât la PSD, cât şi la PD-L, sarcina trierii urmând să revină liderilor celor două formaţiuni. Deja au fost vehiculate numele unora dintre cei care ar putea să ocupe aceste funcţii. Astfel, la Direcţia Finanţelor Publice Bihor este anunţată posibilă numirea lui Ioan Mihaiu, doar că aceasta ar putea stârni nemulţumirea unora dintre membrii cu state mai vechi ai PSD. Tot dinspre PSD este dată ca sigură revenirea lui Florian Pavel la conducerea Direcţiei Agricole. Pentru cei doi social-democraţi care nu au reuşit să-şi păstreze conducerea Primăriei Beiuş, Silviu Odobasianu şi Viorel Iuhas, partidul pregăteşte fotoliul de subprefect, respectiv pe cel al uneia dintre servicii. Cel mai probabil, Iuhas va fi noul şef al Direcţiei Apelor Crişuri. Conducerea Casei de Asigurări de Sănătate este vizată de Teodor Urda, Valentin Moldovan, dar şi de Octavian Teodorescu. Pe de altă parte, la democrat-liberali sunt vehiculate numele unora dintre actuali şefi de instituţii care au toate şansele să nu se mai regăsească în schema de funcţii pentru următorii patru ani. Mai exact, vizaţi sunt Călin Mocan şi Liviu Lupea, care nu s-ar mai găsi în graţiile conducerii PD-L. Cum cel mai probabil viitor prefect va fi Gavrilă Ghilea, PD-L va trebui să găsească funcţii pentru actualul subprefect Traian Abrudan, dar şi pentru Mircea Matei. Îndreptăţit să obţină o funcţie este şi Mircea Gelu Budău, care ar putea deveni viitorul şef al Direcţiei Sanitar-Veterinare.
Oricum, numirea în noile funcţii ar putea dura câteva luni, până se găseşte modalitatea legală de a-i înlocui pe actualii deţinători ai fotoliilor de conducere. Pe de altă parte, PD-L şi PSD ar putea lua în considerare păstrarea unora dintre reprezentanţii UDMR în poziţiile ocupate, având în vedere că acum patru ani conducerea Uniunii a decis să acorde sprijin unor şefi de servicii provenind din PSD.