Pogorârea Sfântului Duh (Rusaliile) este sărbătorită la cincizeci de zile de la sărbătoarea Învierii Domnului (Sfintele Paşti). Anul acesta, vom sărbători Rusaliile duminică, 7 iunie.

Pogorârea Sfântului Duh (Rusaliile) este sărbătorită la cincizeci de zile de la sărbătoarea Învierii Domnului (Sfintele Paşti). Anul acesta, vom sărbători Rusaliile duminică, 7 iunie.
1.893 de voluntari, de la protopopiate, parohii, mănăstiri și de la asociațiile din Eparhia Oradiei, coordonați de preoții parohi, au activat în orașele și satele din Bihor, venind în ajutorul persoanelor vulnerabile în fața provocărilor pandemice.
Episcopia Greco-Catolică de Oradea a realizat un scurt film documentar despre Valeriu Traian Frențiu, care a păstorit vreme de peste două decenii și jumătate Eparhia de Oradea. Au fost, pe de o parte, ani buni, de înflorire a Bisericii Greco-Catolice, dar și ani în care s-a suferit, ani de martiriu și jertfă.
Sfinții Părinți de la Sinodul I Ecumenic, cinstiți duminică, 31 mai, au fost prăznuiți la Mănăstirea Izbuc, fiind ocrotitori, dimpreună cu Maica Domnului și Sfântul Ierarh Nectarie, ai bisericii noi, zidită și înfrumusețată în ultimii zece ani, la inițiativa și prin purtarea de grijă a Preasfințitului Părinte Sofronie, episcopul Oradiei, în incinta străvechii vetre de viețuire monahală de la Izbuc, piatra fundamentală fiind sfințită și așezată în 16 mai 2010, de către Preasfințitul Părinte Episcop Sofronie.
La 40 de zile de la Învierea Domnului, Biserica sărbătoreşte un mare eveniment din viaţa Mântuitorului Iisus Hristos şi anume Înălţarea la cer, de fapt ultimul din activitatea Sa pământească.
În fiecare an, la 21 mai, creştinii ortodocşi serbează ziua Sfinţilor Împăraţi Constantin şi Elena. În calendarul popular, această sărbătoare este cunoscută ca şi Constantin Graur sau Constantinul Puilor. Bătrânii spun că în această zi păsările de pădure îşi învaţă puii să zboare.
În această atmosferă de renaştere, în care tot ce ne înconjoară renaşte, credincioşii îşi înalţă sufletul spre cer, prin rugăciuni închinate Sfintei Fecioare Maria. Luna mai este denumită „Florar” în calendarul anului, pentru că florile în această lună se străduiesc din răsputeri să fie frumos colorate, aspectuoase şi parfumate.
Adăpostiţi sub umbrele, credincioșii din Oradea au participat, ieri, la prima slujbă oficiată în aer liber după ridicarea restricţiilor.
În cadrul campaniei „Suflul credinței împotriva Covid-19”, preoţii şi credincioşii ortodocşi din judeţul Bihor au donat 70.100 de lei în sprijinul bolnavilor infectaţi cu Covid-19.
Duminică, 3 mai, în prima duminică din lună, la Mănăstirea Izbuc, după Sfânta Liturghie, s-a săvârșit Taina Sfântului Maslu de către slujitorii Sfintei Mănăstiri în prezența obștii.