Duminică, 29 aprilie, la Mănăstirea franciscană Greco-Catolică "Adormirea Maicii Domnului", din Oradea, episcopul Virgil Bercea a sfinţit mozaicul cu Sfânta Fecioară Maria. Impresionanta lucrare are patru metri înălţime şi a fost realizată de artista Amalia Verzea, stabilită, de ani buni, în Italia.  

"Mozaicul a fost realizat de artista Amalia Verzea, cea care a realizat şi cele 12 vitralii. A lucrat la el un an, iar acum s-a făcut sfinţirea lui de către Preasfinţitul Virgil", ne-a declarat părintele Mihai Vătămănelu, parohul mănăstirii. El a menţionat că lucrarea a fost realizată în întregime din donaţiile credincioşilor şi că un meşter a venit special din Italia pentru montarea ei în altar. "Este icoana reprezentativă a mănăstirii noastre care poartă numele Maicii Domnului. Mozaicul are patru metru înălţime şi 3,5 metri lăţime", a mai spus interlocutorul nostru. Evenimentul a avut loc în prezenţa unui număr frumos de credincioşi. În urmă cu trei ani, ei au trăit o bucurie similară, când, în Joia Mare, Preasfinţitul Virgil Bercea a oficiat slujba de sfinţire a vitraliilor. Şi la acea vreme, ajutat de credincoşii parohiei, părintele Mihai Vătămănelu a reuşit să ducă mai departe visul predecesorului său, părintele Damian Blăjuţ, trecut prea devreme la cele veşnice, de a înlocui ferestrele din biserică cu vitralii, astfel că pe 15 aprilie 2009, au fost montate cele 12 vitralii reprezentând diverşi sfinţi, iar pe 16 aprilie au fost sfinţite. Lucrările fuseseră realizate în Italia, din sticlă de Murano, în studioul de artă al artiştilor Amalia Verzea şi Gabriel Iliuţă, ambii originari din România, dar stabiliţi în Italia. De altfel, ei sunt şi autorii acelui vitraliu, unic în ţară, cu "Cina cea de taină" şi a celorlalte două, reprezentând Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil, precum şi scenete din viaţa Fecioarei Maria.

"Fiecare lucrare este pentru noi asemeni unui copil, pe care, după ce îl creşti, trebuie să îl arunci în lume, de care te desparţi foarte greu. Sunt lucrări care implică o foarte mare încărcătură emoţională şi sentimentală, o foarte mare responsabilitate, conştienţi fiind că ele vor rămâne şi în viziunea veacurilor viitoare şi trebuie să aibă acelaşi impact", ne mărturisea, la acea vreme, artista Amalia Verzea.