Cu binecuvântarea Preasfințitului Părinte dr. Sofronie Drincec, episcopul Oradiei, duminică, 28 octombrie, a avut loc oficierea primei Sfinte Liturghii la Biserica „Sfântul Mare Mc. Dimitrie, Izvorâtorul de Mir”, situată în Oradea, pe strada Dimitrie Bolintineanu nr.1, la intrare în fosta Staţiune de Cercetare-Dezvoltare pentru Pomicultură Bihor.

 

Peste 500 de credincioși au participat duminică, de la ora 9.00, la deschiderea bisericii și oficierea primei Sfinte Liturghii săvârșită de către un sobor de 18 preoți, împreună cu părintele paroh Dan Lele, cu PC părinte arhimandrit Antim Oprea, consilier episcopal, și cu PC părinte Laurențiu Lazăr, consilier social.

Răspunsurile la Sfânta Liturghie au fost date de către Corul „Sfântul Ioan Iacob Românul” al Parohiei Oradea-Nufărul, dirijat de prof. Loredana Pantea. După Sfânta Liturghie, a fost oficiată Taina Sfântului Maslu de mulțumire adusă lui Dumnezeu pentru toate binefacerile revărsate peste această biserică.

În mijlocul credincioșilor s-a aflat și Preacuviosul părinte arhimandrit Mihail Tărău, starețul Mănăstirii Izbuc, care, împreună cu câțiva preacuvioși părinți monahi, a adus la biserică moaștele mai multor sfinți cu care s-a înconjurat sfântul lăcaș.

Printre preoții care au mai slujit la altar s-au aflat părintele Dorel Octavian Rusu, fostul protopop de Oradea, și părintele Simion Goga, actualul protopop de Oradea.

Cuvântul de învățătură a fost adresat credincioșilor de către părintele Dorel Octavian Rusu, părintele Mihail Tărău și părintele Simion Goga, iar la final, părintele Dan Lele a adus mulțumiri tuturor binefăcătorilor și ctitorilor acestei biserici, care au contribuit la ridicarea sfântului lăcaş.

Biserica „Sf. M. Mc. Dimitrie, Izvorâtorul de Mir” este o copie a Bisericii Panagia Halcheon, din Tesalonic, Grecia, o biserică paleo-bizantină ce datează din anul 1.028 și este închinată Maicii Domnului „Călăuzitoarea”.

Piatra de temelie a noii biserici din Oradea a fost pusă în 21 octombrie 2008, de către PS Sa Sofronie, episcopul ortodox al Oradiei, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi.

În anul 2009, au început, efectiv, lucrările, fiind realizate cu ajutorul sponsorilor și a bunilor credincioși, printre care amintim: Mircea Nistreanu, Iulia, Sergiu Turcu, Viorel Patca, familia Marin și Liliana Mirghiș, familia Florin și Violeta Gal, Adrian și Adina, familia Silviu și Oana Paina, familia Aurel și Gabriela Vid, familia Florin și Alina Boca, familia Cătălin și Monica Ilea, familia Maghiar Adrian și Teodor, familia Dumitru și Maria Vese, familia Vasile și Valeria Toma, Mioara Bodea și Sanda, familia Nicu și Dana Bele.

De asemenea, părintele Dan Lele mulțumește, în mod special, inimoasei familii Ioan și Mirela Tomele, pentru întregul sprijin acordat. Totodată, aduce mulțumiri deosebite: ing. Mircea Cmeciu, sufletul și ajutorul principal în finalizarea lucrărilor, familiei Ioan și Maria Pârcălab, îngrijitorul bisericii, lui Florin Țicărat, consilierilor bisericii, ing. Călin Ciornei, ing. Mihai Matica, epitropul bisericii, ing. Eugen Sabău, ec. Adina Meseșan, contabila bisericii, cântăreților bisericii Adrian Romaniuc, Lucian Istrate, Florin Vaida și Gabriel Brișan, familiei Ștefan Kopany, ing. Ioan Găvălean, familiei Nicu și Rica Ivan, Vasile Hurban, Gheorghe Bot, lui Crăciun Chirilă, familiei Sorin și Valeria Ciufudean, familiei Cornel Popa, ing. Marcel Dragoș, ing. Dumitru Lele, ing. Ciprian Dușe, Vlad Dan, Dorin Edu, Călin Flora, Sorin Mudura, Victor Cârdei, Adrian Burcă, Vasile Anton, Aurel Olar și mulți alții.

Planurile de construcție și documentația necesară au fost întocmite de către regretatul arhitect Mircea Călin Lungu, plecat, nu demult, la cele veșnice.

Părintele Dan Lele nu a uitat să aducă mulțumiri inginerului Camil Crișan, care a realizat proiectul de rezistență al bisericii.

Biserica a fost zidită din cărămidă mică, adusă special de la Sighișoara.

Construcția noii biserici a fost realizată de firma Edil Coneco, patronată de ing. Constantin Chiruță și ing. Dorin Negrău. Echipa de lucru a fost coordonată de ing. Florin Condea, supravegheat, îndeaproape, de ing. Ștefan Roșca, dirigintele șantierului.

Loredana IONAȘ