„Unitatea Bisericii și a neamului din perspectivă teologică” - Simpozion național studențesc la Oradea
În data de 22 mai, sub auspiciile Anului Centenar, declarat de Patriarhia Română ca „An omagial al unității de credință și de neam” și „An comemorativ al Făuritorilor Marii Uniri din 1918”, Facultatea de Teologie Ortodoxă „Episcop Dr. Vasile Coman” a Universității din Oradea a organizat un Simpozion național studențesc, intitulat: „Unitatea Bisericii și a neamului din perspectivă teologică. Vocația națională și universală a Bisericii”.
La eveniment au participat studenți și masteranzi de la facultatea orădeană și de la facultățile de teologie ortodoxă din Cluj-Napoca, Alba Iulia și Arad.
Manifestările academice au început cu săvârșirea slujbei de Te-Deum în Paraclisul „Sfântul Cuvios Teodor Studitul” al Facultății, ca semn de mulțumire adresată lui Dumnezeu pentru toate darurile revărsate asupra noastră și pentru neprețuitul dar al libertății naționale și de credință, pentru ca, mai apoi, deschiderea lucrărilor simpozionului și lucrările propriu zise să aibă loc la Biblioteca Universității din Oradea, în prezența cadrelor didactice și a studenților orădeni, nu înainte ca Preacucernicul Părinte Dumitru Megheșan, decanul facultății din „Cetatea Crisiei de la brazda de vest a țării noastre”, să adreseze un cuvânt de bun venit oaspeților și să transmită cuvântul de binecuvântare și de dragoste părintească al Preasfințitului Părinte Sofronie, Episcopul Oradiei. Corul „Diacon Nicolae Firu” al Liceului Ortodox „Episcop Roman Ciorogariu” din Oradea, dirijat cu multă dăruire de Arhid. Prof. Ștefan Lakatoș, a oferit tuturor participanților la simpozion un moment de suflet, prin interpretarea câtorva prelucrări corale cu caracter patriotic și religios, reușind să sensibilizeze și să propovăduiască prin cânt unitatea neamului românesc și a credinței ortodoxe străbune.
Temele abordate au fost variate, tratând multiple aspecte ale rolului pe care Biserica Ortodoxă Română l-a jucat în fărirea Statului Național Unitar Român, dar și evidențiind personalități și momente semnificative din acest peisaj al Unirii de la 1918, dând naștere la numeroase discuții și dezbateri, pe marginea subiectelor tratate, toate menite să ofere noi perspective de cercetare, precum și să lămurească și să facă lumină acolo unde era nevoie. Lucrările prezentate vor urma a fi publicate, ulterior, într-un volum.
Dragostea de neam și de credință, tinerețea, bucuria comuniunii, voința puternică și prietenia, sunt câteva dintre cuvintele cheie care pot descrie această activitate, iar concluziile au fost dintre cele mai constructive și grăitoare în acest sens, urmând ca acest moment să nu rămână unul singular, ci să reunească tinerii studenți teologi și pe viitor, aceștia fiind dornici de a-și aduce aportul direct la propășirea Bisericii străbune și a neamului românesc.
Alexandru Mihai CARȚIȘ
Comentarii
Nu există nici un comentariu.