„Bacteria ucigaşă" declanşează Sistemul european de alertă rapidă pentru prevenirea infecţiilor
Direcţia de Sănătate Publică Bihor atrage atenţia populţiei asupra riscului de îmbolnăvire gravă din cauza infestării alimentelor şi a igienei precare. Atenţionarea vine ca urmare a unei recomandări sosite prin Sistemul european de alertă rapidă pentru prevenirea infecţiilor.
Comisia Europeană a emis o informare, în cadrul sistemului de alertă rapidă, privitor la cazurile de toxiinfecţii alimentare cu bacteria Escherichia Coli enterohemoragică (E.Coli, care produce hemoragie digestivă). Luând în considerare severitatea consecinţelor pe care le are consumul alimentelor contaminate cu această bacterie, DSP Bihor recomandă populaţiei câteva măsuri elementare de igienă care o poate feri de necazuri. E.Coli este o bacterie ce poate cauza infecţii serioase. Mai multe sute de tipuri sau specii de bacterii trăiesc în mod obişnuit în tubul digestiv la oameni şi animale. Unele specii produc o toxină puternică care determină diaree sanguinolentă şi pot cauza probleme hematologice grave şi chiar insuficienţă renală. Autorităţile din ţările europene se acuză reciproc în condiţiile răspândirii bacteriei, care deja a provocat cel puţin 14 decese în Germania. Sute de persoane sunt infectate cu bacteria E.Coli, dar, deocamdată, nu se ştie care este sursa epidemiei, cazuri suspecte fiind raportate în Germania, Danemarca, Suedia, Marea Britanie, Olanda, Austria, Franţa şi Elveţia. Miniştrii Agriculturii din statele membre UE au discutat despre această situaţie cu ocazia unei reuniuni informale desfăşurate în Ungaria, în timp ce Comisia Europeană a comunicat că posibila sursă de contaminare sunt castraveţii din oraşele spaniole Almeria şi Malaga. De asemenea, sunt examinaţi şi castraveţii provenind dintr-un lot exportat de Olanda sau Danemarca spre Germania. Autorităţile spaniole refuză să confirme că la originea bacteriei ar fi castraveţii din Spania.
Măsuri de prevenire
Medicii DSP recomandă astfel spălarea temeinică a mâinilor cu apă şi săpun după folosirea toaletei, după atingerea animalelor sau dejecţiei animalelor, înainte şi după prepararea mâncării (în special după atingerea de carne crudă, ouă în coajă etc.); spălarea sub jet continuu de apă a fructelor şi legumelor (pentru îndepărtarea impurităţilor organice şi anorganice); tratamentul termic corespunzător al cărnii şi cărnii tocate înainte de consum (cel puţin 100°C timp de 2 minute în interiorul cărnii); depozitarea separată a cărnii proaspete de alte alimente, precum şi utilizarea de tocătoare diferite de cele folosite pentru prepararea altor alimente; fierberea laptelui proaspăt (crud) înainte de consum; evitarea manipulării în condiţii de igienă precară a alimentelor (de exemplu: cu mâinile murdare, în încăperi cu praf şi/sau mucegai, folosirea de instrumente care nu sunt curate etc.);
Este foarte important ca persoanele care prezintă simptomatologie caracteristică bolilor cu transmitere infecţioasă (febră, transpiraţie, diaree, colici abdominale, tuse persistentă, leziuni cutanate etc.) să evite prepararea şi servirea hranei, dar şi contactul cu alte persoane.
Comentarii
Nu există nici un comentariu.