600 de mușcături pe lună înregistrate în Bihor - Invazie de căpușe
Direcția de Sănătate Publică Bihor trage un semnal de alarmă privind mușcăturile de căpușe care s-au înmulțit simțitor în această perioadă. Dacă în anii trecuți se înregistra o medie de 300-400 de mușcături pe an, în ultima perioadă, lunar se înregistrează între 500 și 600 de mușcături.
Ca urmare a riscului crescut de muşcături de căpuşe în perioada următoare DSP Bihor îi atenţionează pe orădeni cu privire la bolile care pot apărea în urma acestor incidente.
„Numărul mușcăturilor de căpușe a crescut foarte mult în ultima perioadă. Avem 500-600 de mușcături de căpușe în fiecare lună. Cei mai mulți vin la Spitalul Municipal și cel Județean dar sunt cazuri multe și la spitalele din Beiuș sau Marghita”, a spus, pentru Crișana, directoarea DSP Bihor – Daniela Rahotă.
Principalele semne ale mușcăturii de căpușă sunt durerea, roşeaţa şi tumefierea (umflarea) locului, uneori pot apărea vezicule însoţite de mâncărime. E posibil ca muşcătura să cauzeze oboseală, greaţă şi vărsături, amorţeală, dificultăţi de mişcare, dureri de cap, febră, frisoane, slăbiciuni musculare şi pierderea poftei de mâncare, semne asemănătoare gripei. Ultimele simptome prezentate, arată începutul unei probleme serioase, transmise prin muşcătura căpuşei.
Cum vă puteți feri de căpușe
DSP recomandă ca, în situaţia în care la inspecţia tegumentului, apar căpuşe, să se folosească o mănuşă sau un şerveţel pentru îndepărtarea ei. Nu trebuie atinsă căpuşa cu mâinile goale şi nici ucisă între degete (în acest fel tot conţinutul plin de microbi din intestinele sale trece în sângele celui muşcat).
„Întoarceţi cu atenţie căpuşa pe spate şi apucaţi-o ferm cât mai aproape de piele. Trageţi uşor, iar aceasta va ieşi singură, fără vreun disconfort major. În caz că nu aveţi la îndemână o pensetă, puteţi face acelaşi lucru cu un fir de aţă pe care îl legaţi în jurul regiunii dintre cap şi corp a căpuşei şi mişcaţi uşor aţa din stânga în dreapta şi invers. Astfel, căpuşa se desprinde în întregime. Puneţi căpuşa într-o pungă pe care o sigilaţi şi apoi o aruncaţi la gunoi. După îndepărtarea căpuşei, spălaţi bine zona respectivă cu apă şi săpun, apoi aplicaţi o tinctură de iod. Persoana muşcată de căpuşă trebuie să consulte imediat, în cel mai scurt timp posibil, un medic”, se afirmă în comunicatul DSP Bihor în care se mai afirmă că este recomandat ca cel muşcat de căpuşă să se prezinte de urgenţă la medic sau la serviciul de gardă, acolo unde i se va îndepărta căpuşa, i se va dezinfecta zona şi va primi recomandări privind tratamentul profilactic.
Pentru a preveni muşcăturile de căpuşă, DSP Bihor recomandă utilizarea spray-urilor cu substanţe care distrug căpuşele, pulverizarea acestor substanţe pe porţiunile de piele expusă, exceptând faţa, evitarea plimbării câinilor în zonele cu densitate mare de căpuşe, păstrarea la soare pentru un timp mai îndelungat a buchetelor de flori aduse din pădure (căpuşelor nu le place soarele), folosirea hainelor de culoare deschisă, purtarea unor cămăşi sau a unor pantaloni cu mânecă lungă în timpul plimbărilor sau excursiilor şi inspectarea cu atenţie a corpului la întoarcere.
„Dacă descoperiţi pe haine căpuşe, acestea pot fi îndepărtate cu o bandă adezivă. Palma se va înveli în bandă adezivă cu partea lipicioasă în exterior şi se va presa pe căpuşă. Aceasta se va lipi pe bandă. Este suficient să pliaţi banda adezivă peste aceasta şi să o aruncaţi la coşul de gunoi”, se mai afirmă în comunicatul DSP, semnat de directorul executiv Daniela Rahotă.
Căpuşele sunt insecte parazite, minuscule, care transmit boli grave, cum ar fi Lyme (numită şi borelioză) sau meningoencefalita. Aceste afecţiuni se pot transmite prin secreţiile, toxinele sau organismele conţinute de saliva căpuşelor, eliberate în urma muşcăturii.
Căpuşele se găsesc pe tegumentele mamiferelor (sau în blana lor), pe pielea păsărilor sau, mai rar, a reptilelor. Înţepăturile lor nu dor, prezenţa lor nu este simţită de către gazdă de aceea, periodic, pielea trebuie examinată.
Căpuşele pot fi întâlnite în grădini, în parcuri, în livezi sau în păduri, în tufişuri şi poieni, în ierburile de la marginea lanurilor sau pe gazonul din jurul casei, în camping, chiar şi pe animalele de casă – câini şi pisici (după plimbări mai aduc câteodată câte o căpuşă).
Comentarii
Nu există nici un comentariu.