Alte două spitale bihorene sunt pe cale să primească oficial statutul de clinică
Până de curând, cu toate că într-un spital se susţineau activităţi universitare, unitatea nu avea dreptul la statutul oficial de clinică. De ce? Spitalelor de monospecialitate le era interzis, potrivit legii, să se numească în mod oficial clinice. Începând cu acest an, însă, anumite modificări legislative permit şi acestor unităţi sanitare să primească statutul de clinică.
Una dintre nemulţumirile directorilor unor spitale era aceea că, deşi în unităţile pe care le conduceau se efectuau activităţi cu caracter universitar, totuşi ele nu se puteau numi oficial clinice. Este şi cazul Spitalului de Boli Infecţioase Oradea. Modificările aduse Legii Spitalelor 270/2004 (care a intrat în vigoare în 1 martie), printr-o ordonanţă de urgenţă a ministrului Sănătăţii, permit ca şi aceste unităţi să primească din punct de vedere legislativ şi oficial statutul de clinică. Este vorba de Ordonanţa 40/2004 (publicată în M.O. în luna ianuarie a acestui an) şi aprobată prin Legea 151/2004, care a intrat în vigoare în 24 mai.
Cadrul legislativ le oferă Spitalului de Obstetrică-Ginecologie şi celui de Boli Infecţioase din Oradea oportunitatea de a intra în rândul spitalelor clinice. Potrivit legii, în decurs de şase luni de la intrarea în vigoare a Legii Spitalelor, termen care expiră în luna august, Ministerului Sănătăţii îi revine sarcina să reglementeze şi să clarifice aceste aspect. Cu alte cuvinte, cele două unităţi sanitare orădene aşteaptă acum să primească avizul din partea ministerului de resort, pentru primirea statutului oficial de clinică.
În această fază de trecere de la un statut la altul, în cazul unui spital mai trebuie clarificată o chestiune: ce condiţii trebuie să îndeplinească directorul general al unui spital clinic? În acest sens, legislaţia potrivit căreia s-a derulat examenul pentru ocuparea funcţiilor de director general la unităţi sanitare (în urmă cu câteva luni) specifica în mod clar condiţiile pe care trebuie să le îndeplinească un manager al unui spital clinic. Şi anume competenţă în management şi susţinerea unei activităţi universitare. Normele legale precizează că, în cazul în care acestea nu au fost realizate până în prezent, trebuie îndeplinite până la sfârşitul anului 2005.
Comentarii
Nu există nici un comentariu.