Aparatură medicală performantă la Maternitatea Oradea - O donaţie importantă
Un incubator de transport și un ecograf cu trei sonde, în valoare totală de 47.097 de euro, au ajuns, prin Organizația Salvați Copiii România, la Spitalul Clinic Județean de Urgență Oradea, pentru ca medicii să poată interveni cât mai prompt pentru salvarea și îngrijirea nou-născuților prematuri sau cu patologii complexe.
Evenimentul de prezentare a noilor dotări s-a desfășurat miercuri, 25 noiembrie, la Maternitatea din Oradea. Au fost prezenți primarul Florin Birta, managerul dr. Gheorghe Carp, șeful Secției de neonatologie dr. Radu Galiș, președintele executiv al Organizației Salvați Copiii România – Gabriela Alexandrescu și Amalia Năstase, ambasadorul campaniei.
Managerul Spitalului Județean, Gheorghe Carp, a mulțumut Organizației Salvați Copiii România pentru donațiile făcute și a subliniat că Maternitatea are o colaborare strânsă cu organizația, donațiile venite de la ea în ultimii ani fiind de mare ajutor pentru medici, dar mai ales pentru micuți și mame. Gabriela Alexandrescu a explicat importanța de a asigura aparatură medicală secțiilor de neonatologie: „Suntem mereu alături de echipa de neonatologie de la Oradea, cred că am venit aici, în ultimii ani, cu donații, de cinci ori. Acum cu atât mai mult, pentru că este o perioadă dificilă în care trebuie să sprijinim spitalele, pentru că sunt patologii care nu pot aștepta, e nevoie de intervenție medicală acum, în aceste context epidemiologic. Iar în cazul nou-născuților prematuri, fiecare minut de întârziere periclitează șansa la viață. Știm că există aparatură aici, dar unele dintre ele sunt vechi, din 2004, și e dificil să lucrezi astăzi cu astfel de aparatură. Scopul acestor eforturi este scăderea mortalității infantile în spitalele din România. Conform datelor Institutului Național de Statistică, în 2019, rata mortalității infantile a fost de 7,4 la mie. Asta nu înseamnă că micuții mor doar în spitale, ci și acasă, în diferite comunități, acolo unde nu sunt îngrijiți așa cum trebuie. Cu toate că în ultimii ani rata mortalității infantile a scăzut, avem o rată dublă față de media europeană și față de multe țări din jurul nostru. Gândiți-vă că 30% din micuții care mor ar putea fi salvați dacă am avea dotări mai bune și programe mai performante la Ministerul Sănătății”.
Fiecare leu donat poate salva viața unui copil!
Conform președintelui executiv al Organizației Salvați Copiii România 12% dintre copiii care se nasc la Maternitatea din Oradea sunt prematuri și au nevoie de îngrijire specială.
Șeful Secției de neonatologie, dr. Radu Galiș, a spus că anul acesta, pe lângă numărul copiilor care se nasc prematur, Maternitatea se va confrunta și cu probleme legate de dezvoltarea micuților.
„În momentul de față utilizăm un echipament achiziționat în anul 2004, pentru care nu se mai fabrică piese de schimb, fără sondă și soft pentru diagnosticul malformațiilor congenitale de cord, iar în această perioadă dificilă nevoia de a putea realiza ecografii performante direct în secție a fost și mai accentuată. Cu această pandemie, multe mămici nu au putut merge la controalele regulate, ceea ce înseamnă că vom avea mai mulți copii cu malformații. Am avut noroc cu doctorul Carp și cu Primăria, care ne-au ajutat cu aparatură, dar este întotdeauna nevoie de dotări. Suntem o unitate de grad 3, care deservește Bihorul și Satu Mare, dar, atunci când nu mai este loc în celelalte spitale, primim mămici de peste tot. Acum avem de la Cluj, dar am avut și din Alba, și din Timiș. Până la această dată avem 2.700 de nașteri din care 296 de copii sunt născuți prematuri. Estimăm că, până la sfârșitul anului, vom depăși 3.200 de nașteri”, a spus Galiș.
Amalia Năstase, ambasador al campaniei, a subliniat importanța responsabilității sociale și a implicării companiilor în susținerea sistemului medical: „Este o perioadă dificilă și este nevoie să ne unim forțele. În aceste momente, când sistemul medical este suprasolicitat, companiile și microîntreprinderile au puterea de a susține sănătatea copiilor, utilizând mecanismul de redirecționare a 20% din impozitul pe profit. Acesta reprezintă un real ajutor pentru susținerea secțiilor de neonatologie și pediatrie cu aparatură vitală. Fiecare leu donat poate salva viața unui copil”.
Companiile pot direcționa 20% din impozitul pe profit către medici și maternități prin descărcarea contractului precompletat cu datele de identificare ale organizaţiei, de pe salvaticopiii.ro. Această cheltuială este deductibilă, costurile pentru companii fiind zero. În cazul companiilor plătitoare de impozit pe profit, suma direcționată nu poate fi mai mare de 0,75% din cifra de afaceri și nu poate depăși 20% din impozitul pe profitul datorat statului, iar în cazul IMM-urilor, suma direcționată nu poate fi mai mare de 20% din impozitul pe venit. Plățile trebuie făcute până la 31 decembrie 2020.
Spitalul Clinic Județean de Urgență Oradea dispune de 20 de paturi pentru nou-născuții prematuri, cărora li se adaugă 15 paturi pentru nou-născuții care necesită îngrijiri speciale, în compartimentul de terapie intensivă neonatologie.
Din 2014 și până în această toamnă Organizația Salvați Copiii România a donat Spitalului Județean din Oradea două pulsoximetre, două bilirubinometre transcutanate, trei monitoare de funcții vitale, două incubatoare terapie, un ventilator, un monitor portabil și o masă de resuscitare, toate cu o valoare de peste 76.500 de euro.
Comentarii
Nu există nici un comentariu.