Conform datelor Societății Naționale de Pneumologie, a treia cauză de deces în România o reprezintă cancerul de plămâni, după bolile cardiace ischemice și accidentul vascular cerebral, numai anul trecut fiind înregistrați peste 11.000 de noi pacienți.

În fiecare an, pe 31 mai, se celebrează Ziua Mondială fără Tutun (ZMTF). Cu această ocazie, DSP Bihor organizează o campanie pentru creșterea gradului de conștientizare în rândul populației privind efectele nocive ale consumului de tutun și ale fumatului pasiv, precum și pentru descurajarea utilizării produselor de tutun, sub orice formă. În anul 2019, atenția campaniei se îndreaptă către riscurile apariției și dezvoltării bolilor pulmonare, cauzate de consumul de tutun și de expunerea pasivă la fumul de tutun. Tema ZMFT din acest an, „Tutunul și bolile pulmonare”, se focalizează pe impactul negativ pe care îl are fumatul asupra sănătății pulmonare, de la cancer până la bolile respiratorii cronice și TBC. Fumatul reprezintă principala cauză a cancerului pulmonar, responsabil pentru mai mult de 2/3 din decesele cauzate de acest tip de cancer la nivel global. Fumatul activ sau pasiv și particulele inhalabile din ambientul căminului sunt principalii factori de risc pentru bronhopneumopatiile obstructive cronice (BPOC). Astmul, care limitează activitatea fizică și contribuie la dizabilități, este exacerbat de fumat. Tuberculoza este agravată de fumat, aceasta putând compromite eficacitatea medicației specifice. Copiii reprezintă segmentul de populație cel mai vulnerabil la expunerea la fumul de tutun, în special în primii ani de viață, prezentând riscuri crescute pentru boli ale tractului respirator superior și inferior. Circa 700 de milioane de copii, adică jumătate din populația globală a acestei categorii, este expusă fumului de tutun din mediul înconjurător.

România raportează un nivel mediu al prevalenței fumatului comparativ cu celelalte state europene. Există diferenţe mari între genuri (40,8% la bărbaţi, faţă de 22% la femei). Ancheta stării de sănătate prin interviu, realizată de Institutul Național de Statistică în 2014, semnalează faptul că 1/4 din populația rezidentă sub 15 ani fumează, 19,6% dintre aceștia fiind fumători zilnici.    

Conform Direcției de Sănătate Publică (DSP) Bihor, beneficiile renunțării la fumat, pe termen scurt, sunt: după 20 minute, valorile pulsului se normalizează, după 8 ore, nivelul de nicotină și monoxid de carbon din sânge se reduce la jumătate, iar nivelul de oxigen revine la valorile normale, după 48 ore, monoxidul de carbon va fi eliminat din corp. Plămânii încep să elimine mucusul și alte reziduuri rezultate din fumat, după 48 ore, nicotina este eliminată din corp. Gustul și mirosul se ameliorează, după 72 ore, respirația va deveni mai ușoară. Musculatura bronșică se relaxează, iar energia organismului crește.

Pe termen lung, după 2-12 săptămâni, circulația sanguină se ameliorează, după 3-9 luni, tusea, respirația șuierătoare și alte probleme respiratorii se vor ameliora ca urmare a creșterii funcției pulmonare cu 10%, după un an, riscul de apariție a bolilor cardiace scade la jumătate comparativ cu cel al unui fumător, după 10 ani, riscul apariției cancerului pulmonar scade la jumătate comparativ cu cel al unui fumător, după 15 ani, riscul de apariție a infarctului de miocard va fi similar cu cel al persoanelor care nu au fumat vreodată.

„Renunță la fumat ACUM, pentru a te bucura de plămâni sănătoși”, se afirmă în comunicatul DSP Bihor.