Atenţie la stres şi la munca excesivă - Inima bihorenilor tineri cedează tot mai des
Bolile cardio-vasculare sunt de ani buni cauza principală a decesului în Bihor, depăşind afecţiunile oncologice şi acidentele rutiere. Zilnic, la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă sunt înregistrate în jur de 40 de cazuri de bolnavi cu diferite afecţiuni ale inimii. Un motiv în plus pntru autorităţile medicale ale judeţului să atragă atenţia populaţiei asupra stilului de viaţă care afectează în mod direct sănătatea inimii.
Medicii specialişti cardiologi şi cei ai Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Bihor se pregătesc să celebreze Ziua Mondială a Inimii pe 29 septembrie. În acest context a fost organizată la DSP o masă rotundă la care s-au prezentat câteva din acţiunile planificate în viitor, prezentându-se totodată câteva cifre asupra incidenţei acestei afecţiuni în judeţ şi la nivel naţional. „Bihorul face parte, din păcate, din grupul de judeţe în care incidenţa bolilor cardio-vasculare este foarte crescută. Aceste afecţiuni sunt pe locul întâi în ce priveşte cauzele de deces (29%), înaintea celor oncologice şi a accidentelor rutiere", a spus prof. dr. Mircea Ioachim Popescu, şeful Clinicii de Cardiologie de la Spitalul Judeţean. Acesta spune că în ultima perioadă a scăzut şi vârsta celor care suferă un infarct miocardic, tot mai mulţi pacienţi cu vârste între 30-40 de ani căzând victimă boli. Explicaţia se află în modul de viaţă nesănătos, caracterizat printr-o alimentaţie dezechilibrată, bogată în grăsimi, fumat şi un efort excesiv în muncă. Munca excesivă a devenit, de altfel, unul din factorii declanşatori ai afecţiunilor cardio-vasculare tot mai întâlniţi în ultima perioadă, majoritatea covârşitoare a pacienţilor provenind din mediul privat. „Peste 30% din pacienţi sunt pur şi simplu extenuaţi, muncesc peste puterile lor şi acumulează şi un stres imens", spune dr. Popescu. Cardiologul dr. Virgil Popa atrage în plus atenţia asupra pericolelor ascunse pe care le are nivelul de trai ridicat, caracterizat printr-un consum alimentar exagerat şi haotic. Cumulat cu lipsa exerciţiului fizic, a celor 30 de minute de mişcare obligatorie minimă pe zi, reţeta devine sigură pentru instalarea unei afecţiuni cardio-vasculare. Dr. Popa spune că la Spitalul Judeţean există în momentul de faţă o bază materială de calitate şi un corp medical profesionist, care face faţă solicitărilor, însă mai bună decât toate este prevenţia. „Avem peste 1.000 de pacienţi diagnosticaţi şi trataţi la compartimentul de angiograf, iar la peste 50 de pacienţi le-au fost implantate stenturi. Chirurgia cardiacă intervenţională a făcut progrese mari la Oradea şi sper ca din octombrie să putem interveni şi în tratarea infarctului miocardic acut", a afirmat dr. Popa, care a subliniat că, pe lângă resursele materiale scumpe, mult mai greu de obţinut sunt resursele umane bine pregătite şi cu experienţă.
Până la celebrarea Zilei Mondiale a Inimii, specialiştii DSP vor furniza periodic informaţii şi sfaturi preventive, specialiştii cardiologii fiind optimişti în privinţa receptării mesajelor şi sperând la o reducere semnificativă a incidenţei afecţiunilor cardiace în rândul populaţiei.
Comentarii
Nu există nici un comentariu.