Deşi la nivel naţional numărul donărilor de organe s-a înjumătăţit în 2012 faţă de 2011, Centrul de Excelenţă de Transplant Oradea continuă să fie cel mai bun din ţară, la sfârşit de an înregistrându-se 21 de donatori, cu o singură persoană mai puţin decât anul trecut. Tot la capitolul realizări excepţionale poate fi trecută şi prelevarea organelor de la un pacient aflat în moarte cardiacă, efectuată la Oradea, în premieră naţională.  

Centrul de Excelenţă de Transplant Oradea continuă să fie cel mai bun din ţară în ceea ce priveşte numărul de persoane care decid să transforme moartea celor apropiaţi în viaţă pentru alţii. "Spre deosebire de celelalte centre din ţară în care activitatea de recoltare de organe s-a redus în mod inexplicabil la jumătate, la Oradea am reuşit în 2012 să avem 21 de donatori, cu unul singur mai puţin decât anul trecut", a spus, pentru Crişana, dr. Carmen Pantiş, şefa Centrului de Excelenţă de Transplant Oradea care nu a uitat să le mulţumească celor care au contribuit la această situaţie: "Le mulţumesc mult bihorenilor care au înţeles şi, dând dovadă de multă generozitate, au ales să transforme durerea şi suferinţa lor în speranţă şi fericire pentru alţi semeni".

La Oradea, pentru prima dată

O altă realizare pe 2012, foarte importantă pentru echipa de medici coordonată de Carmen Pantiş, a fost prelevarea mai multor organe interne, printre care şi ficatul (un organ foarte sensibil) de la un pacient a cărui inimă încetase să mai bată. Partea cea mai dificilă a operaţiei a constituit-o menţinerea funcţiilor vitale ale pacientului pentru ca organele care urmau să fie donate să fie în stare de funcţionare. "Medicii au făcut masaj cardiac timp de 40 de minute până au sosit specialiştii din Bucureşti şi Cluj-Napoca, reuşind astfel o performanţă naţională. A fost prima dată când s-a prelevat ficatul, care este un organ foarte sensibil, în aceste condiţii. Premiera naţională a fost confirmată şi de medicul Irinel Popescu, specialist în chirurgie hepatică, care a spus că şi în alte centre medicale din ţară s-a încercat păstrarea în stare optimă pentru transplant a ficatului, dar pentru că inima a încetat să mai bată, nu s-a reuşit acest lucru", a explicat Carmen Pantiş. Echipa care s-a ocupat de transplant a fost formată din Carmen Pantiş, chirurgul Sorin Ianceu, anestezistul Tudorel Sabău, medicul rezident anestezist Ştefania Sije, chirurgul plastician Ioan Tirla, medicul rezident  chirurgie plastică Ion Butnaru şi asistentul Petre Cotrău. Ei au fost ajutaţi de specialiştii din Cluj-Napoca, Florin Elek şi Ştefan Neagoie, şi cei din Bucureşti, Radu Zamfir şi Andrei Nica. "Procedeul în acest caz este unul foarte complex, dar el este folosit în 30% din cazuri în Belgia şi Anglia. Noi l-am utilizat în premieră", a explicat ulterior dr. Victor Zota, coordonator naţional de transplant.