Direcția de Sănătate Publică (DSP) Bihor, la fel ca toate instituțiile de acest fel din țară, a fost în prima linie în lupta cu Covid-19. În ultimele două luni au făcut triaj epidemiologic pentru toate persoanele intrate în România prin vămile din județ, au recoltat 3.232 de probe pentru teste Covid-19 și au făcut 518 anchete epidemiologice.

După ce, în 2013, au fost la un pas de desființare, ministrul liberal de atunci, Eugen Nicolăescu, dorind să facă economii la buget, anul acesta direcțiile de sănătate publică din toată țara și-au dovedit adevărata utilitate. Vă puteți imagina cum ar fi arătat situația în România, fără aceste instituții? 

În ultimele două luni, mai exact din 15 martie până în 15 mai, 29 de angajați ai DSP Bihor, alături de medici rezidenți, au făcut triaj epidemiologic, 24 de ore din 24, pentru toate persoanele intrate în România, conform metodologiei, prin punctele de trecere ale frontierei din județul Bihor (rutier și feroviar, după caz): Borș, Episcopia Bihor, Salonta, Săcueni, Valea lui Mihai.

În aceeași perioadă au recoltat 3.232 de probe pentru testare RT-PCR în scopul identificării SARS-CoV-2. Activitatea s-a desfășurat în echipă, fiind implicate 9 persoane, în locații diferite: la domiciliu, instituții, spații de carantină, centre rezidențiale.

DSP Bihor s-a mai ocupat și de asigurarea carantinării în centre de carantină a 2.808 persoane. Cei 10 angajați s-au ocupat de înregistrarea nominală (4 persoane), monitorizarea zilnică a stării de sănătate a persoanelor carantinate (4 persoane), întocmirea și eliberarea avizului epidemiologic pentru persoanele negative asimptomatice la sfârșitul perioadei de carantinare (2 persoane), ridicarea măsurii de carantină - eliberarea efectivă a persoanelor din spațiile de carantină (4 persoane), monitorizarea stării de sănătate a 35 de persoane izolate la domiciliu care nu erau înscrise pe listele medicilor de familie, de întocmirea/gestionarea bazelor de date privind persoanele izolate, persoanele carantinate, persoanele internate (suspecți și pozitivi), introducerea contacților rezultați din anchetele epidemiologice în baza de date pentru verificarea respectării măsurii de izolare la domiciliu de către organele competente (au fost implicați 12 angajați ai instituției).

Tot DSP Bihor a făcut și anchetele epidemiologice. Mai exact, 518 anchete epidemiologice și întocmirea de fișe de supraveghere pentru fiecare caz confirmat, plus introducerea acestora în baza națională de date.

Anchetele epidemiologice nu au fost anchete penale, ci anchete desfășurate de medicii specialiști. Personalul DSP a colaborat cu reprezentanții instituțiilor abilitate pentru obținerea datelor necesare realizării anchetelor epidemiologice. Unele dintre aceste anchete au stat la baza întocmirii unor dosare penale și furnizării de informații solicitate de către procurori.

Pe lângă acestea, 15 inspectori sanitari ai DSP Bihor au desfășurat activități de control în sănătate publică, astfel: 56 în unități sanitare, 11 la societăți comerciale, 911 la persoanele izolate la domiciliu (în cadrul unor echipe comune cu reprezentanți ai IPJ și Poliției Locale). S-au mai soluționat 38 de sesizări ale populației și s-au aplicat 9 sancțiuni contravenționale în valoarea totală de 160 de mii de lei, plus retragerea de la comercializare a 17 litri de biocid.

În cele două luni menționate, DSP Bihor a răspuns la 79 de solicitări/sesizări din partea persoanelor fizice, la 137 de solicitări ale instituțiilor publice și unităților administrativ-teritoriale, la 342 de adrese ale unităților sanitare, și Colegiului Medicilor și 127 de adrese ale agenților economici și ONG-urilor. În plus, au răspuns la solicitări și sesizări telefonice permanent, 24 de ore din 24 și au acordat consiliere specifică.

Pentru desfășurarea activităților de prevenire a răspândirii Covid-19, cele 8 autoturisme ale instituției au parcurs 59.165 de km. Au fost trimise presei 180 de comunicate, buletine, informări și precizări.

„Am ținut o comunicare permanentă cu reprezentanții instituțiilor implicate direct în situația creată de acest context epidemiologic, atât la nivel local, cât și național (videoconferințe, întâlniri de lucru), inclusiv cu reprezentanții celor 101 unități administrativ-teritoriale din județul Bihor”, se afirmă într-un comunicat al DSP Bihor, semnat de directoarea executivă, dr. Daniela Rahotă.