Conform datelor furnizate de Institutul Național de Statistică - Direcția Județeană de Statistică Bihor, populația județului nostru înregistrează o serie de tendințe alarmante, precum scăderea numerică și îmbătrânirea demografică, aceasta din urmă cu o rată mai mare în cazul femeilor.

 

Deși tendințele menționate sunt semnalate de mai mult timp, considerăm că, pentru demersul nostru, sunt suficiente datele din ultimii cinci ani: 616.974 de locuitori, din care 140.560 cu vârste de 60 de ani și peste (2019), 616.488/141.840 (2020), 613.313/140.928 (2021), 610.726/139.679 (2022) și 609.367/139.886 (2023). Pe de altă parte, și durata medie a vieții înregistrează o scădere semnificativă, de la 75,31 de ani în 2019 la 73,01 în 2022.

În aceste condiții, prevenirea îmbolnăvirilor în rândurile populației adulte, mai ales al persoanelor trecute de 40 de ani, poate face diferența. Acesta este și motivul pentru care legislația în vigoare le oferă acestora accesul la mai multe tipuri de investigații medicale periodice, detalii asupra acestui aspect esențial pentru consolidarea stării de sănătate a cetățenilor români și, în particular, a bihorenilor, oferindu-ne chiar directorul general al Casei Județene de Asigurări de Sănătate Bihor, juristul Dorel Dulău:

„Dincolo de aceste aspecte statistice oficiale ale Statului român, populația cu vârste peste 40 ani, în mare parte este activă, cu putere de muncă fizică și intelectuală, contributoare importantă la sistemul de taxe și impozite, prin urmare, aducătoare de plusvaloare societății bihorene sub toate aspectele: economic, social, educațional etc.

În acest context, aspectele privind prevenția și punerea lor în aplicare sunt deosebit de importante pentru instituția noastră, reprezentând una dintre prioritățile cotidiene din cadrul CAS Bihor. De aceea, îndemnăm populația cu vârsta de peste 40 de ani să facă uz de dreptul la serviciile medicale, astfel încât anumite boli să poată fi diagnosticate în timp util.

De aceea, precizez că, în cadrul serviciilor medicale preventive și profilactice - la punctul 1.2.3 din Ordinul 1857/441/2023, Anexa 1, la litera B sunt incluse și consultații preventive de evaluare a riscului individual la adultul asimptomatic, care se acordă la cabinetul medicului de familie, în mod activ, adulților din populația generală, fără semne de boală”.

Șeful CAS Bihor a ținut apoi să trecem în revistă acele servicii medicale - investigații, examene de laborator, teste - la care s-a referit și care apar în comunicatul publicat, miercuri, 28 august, pe site-ul instituției pe care o conduce: 

Având în vedere drepturile asiguraților de a beneficia de servicii medicale de prevenție și profilaxie, decontate de Casa de Asigurări de Sănătate,  referitor la investigațiile recomandate pentru prevenție în cazul adulților asimptomatici cu vârsta peste 40 de ani, conform reglementărilor   legale în vigoare, care prevăd:

Ordinul  1857/441/2023,  punctul 1.2.3,  ANEXA 1, la litera B   cu privire la serviciile medicale preventive și profilactice;

În baza celor menționate mai sus, venim în întâmpinarea pacienților cu informații privind serviciile medicale de prevenție și profilaxie incluse/decontate adulților asimptomatici cu vârsta peste 40 de ani:

«1.2.3.2. Toate persoanele asimptomatice cu vârsta de 40 de ani și peste, 1-3 consultații/asigurat/pachet prevenție ce se decontează anual. Pachetul de prevenție cuprinde maxim 3 consultații: consultație de evaluare inițială, consultație pentru intervenție individuală privind riscurile modificabile și consultație pentru monitorizare/control ce pot fi acordate într-un interval de maxim 6 luni consecutive. Pachetul de prevenție se decontează anual - pentru care medicul de familie evaluează expunerea la factori de risc finalizată prin completarea riscogramei pentru grupa de vârstă și sex corespunzătoare conform anexei nr. 2 B la ordin. Valoarea tensiunii arteriale, IMC (indice de masă corporală - n.n), istoricul familial de deces prematur prin boala cardiovasculară sau boli și/sau boli familiale ale metabolismului lipidic, statusul de fumător vor fi transmise în PIAS (Platforma Informatică a Asigurărilor de Sănătate - n.n.) odată cu raportarea serviciului, în vederea validării acestuia.

NOTA 1: în cadrul consultațiilor preventive, asigurații asimptomatici cu vârsta peste 18 ani, cu factori de risc modificabili, beneficiază anual de investigații paraclinice - analize de laborator pe baza biletului de trimitere eliberat de medicul de familie, dacă, în anul în care se acordă consultații preventive de evaluare a riscului individual, nu au efectuat aceste investigații. Biletul de trimitere se întocmește cu completarea câmpului corespunzător prevenției doar pentru investigațiile paraclinice apreciate a fi necesare de către medicul de familie, urmarea a acordării consultației, din listele de mai jos corespunzătoare grupelor de vârstă și sexului».

Investigațiile paraclinice recomandate pentru prevenție pentru adultul asimptomatic cu vârsta cuprinsă între 40 și 60 de ani sunt:

  • hemoleucogramă completă
  • proteina C reactivă
  • glicemie a jeun
  • colesterol seric total
  • LDL (lipoproteine cu densitate scăzută/low density lipoproteins) colesterol
  • creatinină serică cu determinarea ratei de filtrare glomerulară estimată – RFGe (rata filtrării glomerulare – n.n.)
  • TGO (transaminaza glutamat oxalacetică – n.n.)
  • TGP (transaminaza glutampiruvică – n.n.)
  • determinarea raportului albumină/creatinină în urină (RACU)
  • examen microscopic al secreției vaginale la femeile active sexual
  • test imunologic cantitativ pentru depistarea hemoragiilor oculte în materiile fecale, pentru femei și bărbați, începând cu vârsta de 50 de ani până la vârsta de 60 de ani inclusiv, o dată la 2 ani, conform metodologiei de screening pentru cancerul colorectal, aprobată prin ordin al ministrului sănătății
  • pentru femei la risc înalt, cu vârsta cuprinsă între 40 și 49 de ani inclusiv, ecografie de sân și mamografie 2D, anual, conform metodologie de screening pentru cancerul de sân, aprobată prin ordin al MS
  • pentru femei, începând cu vârsta de 50 de ani până la 60 de ani inclusiv, mamografie 2D o dată la 2 ani, conform metodologiei de screening pentru cancerul de sân, aprobată prin ordin al MS
  • testare HPV (Papiloma Virus Uman – n.n.) conform metodologiei de screening pentru cancerul de col uterin, aprobată prin ordin MS
  • TSH (Hormon de stimulare tiroidiană – n.n.) și FT4 (Tiroxina liberă – n.n.) la femei
  • pentru bărbați, PSA (Antigenul specific prostatic – n.n.), începând cu vârsta de 50 de ani, o dată la 3 ani”.