Femeile fără simptome, dar aflate în grupe de risc pentru cancer la sân, pot beneficia de consultații, investigații și diagnosticare precoce gratuită.

Casa de Asigurări de Sănătate Bihor vine în sprijinul femeilor asimptomatice cu informații clare privind traseul medical de urmat pentru prevenirea și diagnosticarea precoce a cancerului de sân, conform unui material elaborat de CNAS.

Pentru femeile asimptomatice cu risc înalt, cu vârste între 30 și 49 de ani inclusiv, medicii de familie pot recomanda anual ecografie de sân și mamografie 2D, în cadrul consultațiilor preventive. Pentru cele fără risc înalt, dar cu vârste între 50 și 69 de ani inclusiv, se recomandă mamografie 2D o dată la doi ani.

Medicul de familie are obligația să țină evidența trimestrului și anului ultimei investigații (ecografie sau mamografie), în funcție de categoria de risc, conform metodologiilor aprobate de Ministerul Sănătății.

Femeile asimptomatice care îndeplinesc criteriile de eligibilitate (50-69 de ani, fără diagnostic confirmat de cancer mamar) pot apela la ambulatoriile de specialitate pentru servicii medicale standardizate, care includ consultații de chirurgie generală sau obstetrică-ginecologie și efectuarea mamografiei digitale 2D. Investigația se repetă la fiecare doi ani, dacă rezultatul este negativ.

În caz de rezultat pozitiv la mamografie digitală, dar fără diagnostic confirmat de cancer mamar, se poate efectua senologie imagistică, în următoarele situații: prezența leziunilor sau densităților asimetrice; necesitatea evaluării unor distorsiuni arhitecturale; suspiciuni legate de densități acoperite de țesutul glandular.

Senologia imagistică poate fi completată, dacă este cazul, cu mamografie cu tomosinteză.

Dacă după aceste investigații apar leziuni infraclinice ale sânului, se poate recurge la puncție biopsie mamară ghidată ecografic, cu marcaj aplicat și analiză histopatologică completă (inclusiv colorații speciale și teste imuno-histochimice).

În cazul microcalcificărilor sau altor leziuni infraclinice, se poate face puncție biopsie mamară cu vacuum, ghidată mamografic (stereotactic) sau ecografic, cu marcaj aplicat și analize histopatologice și imunohistochimice.

Consultațiile de prevenție sunt incluse atât în pachetul de bază, cât și în pachetul minimal al asistenței medicale primare. Medicul de familie eliberează bilet de trimitere pentru investigațiile considerate necesare, în funcție de grupa de vârstă și sex.

Toate investigațiile sunt decontate de Casele de Asigurări de Sănătate, fie ca parte din prevenție (când se bifează căsuța „PREV”), fie pentru suspiciuni oncologice (când se bifează căsuța „SO”), atât de către medicul de familie, cât și de către medicii specialiști din ambulatoriul clinic.