Conferinţa Internaţională de Uroginecologie, ajunsă la a zecea ediţie şi organizată de profesorul universitar dr. Gheorghe Bumbu, a avut loc săptămâna trecută, la Oradea şi Băile Felix.

Cei 210 studenţi, rezidenţi, medici specialişti şi medici primari din toată ţara au participat la 11 operaţii explicate în direct, la prezentări medicale şi mese rotunde pe teme din domeniul uroginecologiei, această supraspecializare înfiinţată de reputatul specialist Gheorghe Bumbu. Deschiderea oficială a conferinţei a avut loc vineri, la amiază, la Hotelul Internaţional din Băile Felix, în prezenţa cursanţilor şi a lectorilor invitaţi din ţară şi din străinătate.

Gazda tradiţională a evenimentului a fost dr. Gheorghe Bumbu, fondatorul şi preşedintele Asociaţiei de Uroginecologie din România, precum şi coordonatorul naţional al atestatului de uroginecologie.

„Derulăm încă un serial din această poveste de succes - după numărul vostru, al celor prezenţi, care creşte în fiecare an, uroginecologia în România. Prezenţa voastră aici, experienţa şi expertiza voastră constituie un prilej special de a lucra împreună, de a schimba impresii, de a ne împărtăşi experienţe, evident în folosul pacientelor noastre care sunt adevăratele noastre judecătoare. În final, toate aceste cunoştinţe pe care le vom dobândi şi le vom transmite mai departe sunt în beneficiul exclusiv al pacientelor noastre”, a spus, în deschidere, profesorul Bumbu.   

Printre specialiştii de peste hotare s-au aflat Maurizio Bologna, Italia, care a reprezentat Asociaţia de Uroginecologie din Italia (înfrăţită cu asociaţia omoloagă română), Bernhard Liedl, din Germania, Deliu Victor Matei, român stabilit în Italia, Martha Orsolya, din Ungaria, şi alţii.

Cursanţii au avut ocazia să îşi îmbunătăţească cunoştinţele privind tehnica şi procedeele chirurgicale în afecţiunile uroginecologice urmărind, marţi şi miercuri, dar mai cu seamă joi şi vineri, din secţia de urologie a Spitalului Clinic Judeţean, şapte operaţii chirurgicale, explicate, în direct, de echipe coordonate de profesorul Bumbu, în cazul unor paciente suferinde de prolaps urogenital şi incontinenţă urinară de efort. Printr-un sistem audio-video performant, operaţiile au fost transmise live în sălile conferinţei de la Hotelul Internaţional.

Potrivit dr. Mihai Berechet, organizator al conferinţei, scopul acestei conferinţe este de a disemina experienţa de top a specialiştilor şi de a le oferi medicilor posibilitatea să se specializeze în cadrul atestatului de studii complementare pentru supraspecializarea uroginecologie.

În fiecare an, la clinica de urologie din Oradea sunt pregătiţi pentru acest atestat 16 medici, în două serii de câte opt, alături de Oradea mai existând doar două asemenea centre: la Bucureşti şi Tg. Mureş. 

Coordonatoarea Centrului de uroginecologie din Bucureşti, prof. univ.dr. Elvira Brătilă, s-a referit, în deschiderea oficlială, la contribuţia doctorului Bumbu la apariţia uroginecologiei în ţară şi a subliniat meritul acestor întruniri deoarece „uroginecologia de azi nu se mai poate face aşa cum ai învăţat în urmă cu 20 de ani”.

„Suntem la a zecea ediţie. Este o realizare fantastică. Eu sunt extrem de recunoscătoare dlui profesor că a înţeles importanţa urologiei funcţionale şi ne sprijină în acest sens. Avem un centru de urodinamică la Tg. Mureş, împreună cu dr. Chibelea, care este aici. Sunt mândră că pot să împărtăşesc din experienţa noastră. Se ştie că aceste operaţii care sunt indicate şi efectuate la un nivel absolut fantastic de către profesorul Bumbu trebuie să aibă şi un suport fiziologic, cel de urodinamică”, a spus Martha Orsolya.  

 Au mai luat cuvântul renumitul chirurg, profesorul universitar dr. Petre Brătilă, precum şi profesorul universitar dr. Ioan Ioiart, din Arad, mentorul profesorului Bumbu, după care programul a continuat cu prezentările lucrărilor de specialitate.

Secţia de urologie a Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Oradea a beneficiat, timp de cinci ani, de o modernizare la cele mai înalte standarde europene, finalizată în anul 2017.  Investiţiile din bugetul propriu al spitalului s-au ridicat la 9,24 milioane de lei. Noul bloc operator inaugurat, cel mai modern din Transilvania, dispune de trei săli de operaţie ultramoderne şi aparatură de ultimă generaţie, prin compania germană Karl Storz, lider mondial în domeniu. Principala sală de operaţii dispune de un sistem audio-video, care le permite medicilor să transmită live intervenţiile şi să se consulte cu specialişti din toată lumea chiar în timpul acestora. Acest bloc operator modern şi specialiştii de aici permit, potrivit medicului Mihai Berechet, efectuarea tuturor tipurilor de intervenţie în uroginecologie. Se pot realiza operaţii minim invazive prin laparoscopie 3D, litotriţia extracorporeală (ESWL) (spargerea calculilor renali şi ureterali fără incizie, cu unde sonore), toate tipurile de endoscopie înaltă şi joasă şi desigur, toate tipurile de intervenţii chirurgicale deschise. În secţia de urologie lucrează şapte medici specialişti şi medici primari.  

Eugenia PAŞCA