Nimic nou în ceea ce priveşte atitudinea Ministerului Sănătaţii faţă de medici. Deşi la marşul tăcerii care a avut loc în weekend la Bucureşti au participat 10.000 de persoane (conform estimărilor greviştilor) aceştia nu au obţinut nimic concret, motiv pentru care sunt decişi ca la începutul anului viitor să declanşeze grevă generală în toate spitalele din ţară.

Începută încă din această vară, greva din sănătate va continua şi în 2014 fiind îngreunată de responsabilităţile care nu pot fi ocolite de medici. Aceştia nu îşi permit să declanşeze o grevă radicală pentru că asta ar putea duce la moartea unor oameni nevinovaţi, iar metodele "soft" practicate până acum, continuă să fie ignorate de autorităţile centrale. "În weekend am avut o dovadă impresionantă de solidaritate a lumii medicale. Medici, medici dentişti, farmacişti, asistenţi medicali, biologi, biochimişti şi-au afirmat ideile într-un marş al tăcerii şi demnităţii. Au venit profesori alături de rezidenţii şi studenţii lor. Au fost peste 10.000 de participanţi şi nu 4.000 sau 5.000, aşa cum a relatat cea mai mare parte din media", a spus, pentru Crişana, dr. Carmen Pantiş, preşedinta Colegiului Medicilor din Bihor.

Dric cu poza ministrului Nicolăescu

Din Bihor au participat la grevă 50 de persoane. "Au fost 30 de medici plus 15 de la Sanitas şi cinci medici stomatologi. Printre ei s-au aflat Alin Şandru, preşedintele Colegiului Medicilor Dentişti din Bihor, şi Mariana Bokeni, de la Ordinul Biochimiştilor şi Biologilor. Din păcate, la Bucureşti nu s-au obţinut decât promisiuni. Ni s-a spus că medicii rezidenţi vor avea un salariu mai mare pentru că vor primi şi o bursă din partea Ministerului Educaţiei. Asta în timp ce din bugetul Ministerului Sănătăţii s-au mai luat nişte bani la rectificarea bugetară. În consecinţă, am votat pentru declanşarea la începutul anului viitor a unei greve generale, urmând ca medicii să asigure doar urgenţele din spitale", a mai spus Carmen Pantiş. Marşul tăcerii de la Bucureşti a fost unul inedit, medicii purtând măşti chirurgicale şi steguleţe, pancarte şi baloane. Mai mult, protestatarii s-au strâns în jurul unui dric cu sicriu pe care era o fotografie a ministrului Eugen Nicolăescu, cu mesajul "Domnule ministru, nu distrugeţi sănătatea României".

Angajaţii din sănătate cer minimum 6% din PIB pentru Sănătate, o legislaţie care să garanteze independenţa profesională a celor care lucrează în sistemul public şi privat, o lege a salarizării specifică sistemului de sănătate, apărarea demnităţii şi renunţarea la denigrarea profesioniştilor de către autorităţi, organizarea unităţilor medicale cu paturi în sistem public pentru asigurarea unor servicii prompte şi de calitate pentru pacienţi, precum şi consultarea reală a Coaliţiei Profesioniştilor din Sănătate cu privire la orice măsură ce poate afecta funcţionarea sistemului de sănătate.