Deocamdată au medicamente - La Oradea nu a ajuns deocamdată criza medicamentelor pentru bolnavii de cancer
Managerul Spitalului Judeţean din Oradea, Gheorghe Carp, dă asigurări că sunt destule medicamente pentru bolnavii oncologici, dar Spitalul Judeţean ar putea intra în dificultate în situaţia în care Casa de Asigurări de Sănătate nu va compensa deficitul înregistrat pe februarie. Problema o reprezintă continuitatea tratamentului medical, lucru care îi îngrijorează şi pe medicii din sistemul privat.
Criza care se înregistrează la nivel naţional în ceea ce priveşte medicamentele pentru bolnavii de cancer nu a ajuns încă la Oradea. Conform medicului Gheorghe Carp, manager al Spitalului Judeţean din Oradea, în unitatea pe care o conduce nu sunt probleme nici cu stocul de morfină şi nici cu cel de medicamente pentru bolnavii de cancer. Deocamdată.
Nesiguranţă
Există totuşi o problemă, şi anume asigurarea continuităţii tratamentului pentru bolnavii de cancer, lucru care îi îngrijorează atât pe medicii din sistemul public, cât şi pe cei din mediul privat. „Din câte ştiu eu, sunt stocuri suficiente de medicamente. Chiar săptămâna trecută, CAS-ul ne-a dat asigurări că totul este în regulă", a declarat, pentru Crişana, Gheorghe Carp, care a mai spus că ar putea totuşi apărea şi probleme: „Pe luna februarie suma era insuficientă şi dacă în martie sau aprilie nu se va compensa, atunci am putea avea probleme". În sistemul privat, situaţia este asemănătoare, cel puţin în ceea ce priveşte siguranţa asigurării tratamentului. „Criza ne-a afectat şi pe noi. Avem mai mulţi pacienţi, pentru că avem mai multe fonduri decât în lunile trecute. Nu avem însă fonduri nelimitate şi stoc foarte mare, dar, deocamdată, ne descurcăm cu ce avem. Problema o reprezintă continuitatea tratamentului. Eu nu pot spune că şi luna viitoare voi avea aceiaşi bani de la CAS, aşa că nu pot să-mi fac stoc ca să lucrez cum ar fi normal", a declarat dr. Ioana Puşcaş, medic oncolog la Spitalul Pelican din Oradea. În judeţul Bihor există 19.000 de bolnavi de cancer. Rata de incidenţă a bolii este foarte mare, fiind depistaţi anual peste 2.400 de bolnavi noi, judeţul fiind al doilea din ţară la incidenţa acestei boli.
Daca sunt medicamente atunci de ce suntem trimisi sa ne tratam la Cluj? Daca ar fi cei ce trebuie sa aduca medicamentele in locul nostru sa vada ce bine e!!!!