Până la momentul în care Spitalul de pneumoftiziologie (TBC) Oradea se va muta într-o locaţie modernă, vineri, 23 august 2013, Asociaţia Amia-Suflet de Copil, alături de voluntari şi parteneri, a inaugurat secţia de pediatrie a fostului Spital de pneumoftiziologie (TBC) Oradea. Voluntarii au pus mână de la mână şi au căutat sponsori pentru a renova o parte din saloane.

Oradea începe să fie un exemplu naţional în cea ce priveşte implicarea societăţii civile în problemele reale pe care le are comunitatea. Ultimul gest de acest fel l-a constituit renovarea unei bune părţi a fostului Spital TBC, de către voluntarii de la Asociaţia Amia-Suflet de Copil. "Parteneriatul cu societatea civilă dă din ce în ce mai multe roade în Oradea. Noi încercăm să oferim condiţii cât mai bune copiilor de aici prin relocarea lor într-un sediu nou, dar până atunci ne bucură implicarea acestor oameni", a spus managerul Spitalului Municipal Oradea, Laurean Pop. Alături de el, la conferinţă a fost prezentă şi dr. Marilena Crişan, specialist în pneumologie. Mă bucur să văd că la nevoile TBC răspunde societatea civilă. Nu ne îngrijorează atât de mult numărul de cazuri, cât formele din ce în ce mai grave la vârste foarte mici. Ne-am bucura dacă aceste lucruri ar fi înţelese şi de cei care ar trebui să ne ajute ca să nu mai trăim de la o lună la alta", a spus dr. Marilena Crişan, cu referire la faptul că programul de sănătate pentru TBC a trecut din subordinea Casei de Asigurări de Sănătate în cea a Ministerului Sănătăţii, acesta neacordându-i interesul meritat.   

Voluntari cu suflete mari

Într-o perioadă de aproximativ o lună au fost renovate patru saloane, sala de tratament şi spaţiile comune de la etajul secţiei. Pentru a crea o atmosferă cât mai prietenoasă, pereţii au fost decoraţi cu picturi viu colorate care au adus cele mai îndrăgite personaje din desene animate chiar lângă pătuţurile micilor pacienţi. Pe lângă acestea, proiectul a inclus şi dotarea secţiei cu o nouă canapea pentru examinare pediatrică, două televizoare LED, saltele pentru paturi, aerisiri la băi şi schimbarea obiectelor sanitare defecte. De asemenea au fost recondiţionate scăunelele, iar florile au primit ghivece noi şi colorate, totul pentru a aduce un zâmbet pe chipul copilaşilor internaţi acolo. Investiţia s-a ridicat la peste 12,5 mii lei şi foarte multă muncă voluntară, estimată la 15 mii de lei. "Voluntarii AMIA lucreză în fiecare zi cu copiii abandonaţi sau fără aparţinători din spitalul TBC Oradea. Perioada de spitalizare este în unele cazuri de luni întregi, iar micuţii, pe lângă îngrijire medicală, au nevoie de dragoste, atenţie şi căldură. Misiunea fiecărui voluntar este  de a le dărui toate acestea micuţilor, iar acum, cu saloanele renovate şi pictate, credem că şederea lor în spital va fi mai plăcută", a spus Alina Crainic, fondator AMIA. Renovarea Secţiei de pediatrie a făcut parte din proiectul "Împreună, dăm o nouă faţă spitalului", proiect iniţiat în luna iunie şi care s-a bucurat de suportul voluntarilor, a prietenilor de pe reţelele de socializare, a agenţilor economici precum Schrack Technick, Oramil şi de ajutorul angajaţilor din cadrul Administraţiei Bazinale de Apă Crişuri. Deşi numărul cazurilor de tuberculoză s-a redus la aproape jumătate faţă de anii anteriori, în ultimele şase luni, în Bihor 18 copii au fost trataţi de tuberculoză, 6 dintre ei în formă gravă.