Se culeg flori proaspete de soc (Sambucus nigra), câte 10 inflorescenţe foarte bine dezvoltate şi se pun într-un ceaun mare sau un cazan în care se adaugă 10 litri de apă. Se fierbe totul, lăsând să dea 1-2 clocote, apoi se adaugă 1 kg de zahăr. Se dă deoparte, iar apa evaporată se completează, până la exact cantitatea de 10 litri, cu apă fiartă. Se răceşte şi se adaugă drojdie "cât o nucă". Se lasă timp de 24 de ore, apoi se trage în sticle (se pot folosi PET-uri) în care se pun şi câteva boabe de orez. Foarte bine capsate, sticlele se păstrează la rece, într-un loc întunecos. Băutura astfel obţinută este slab alcoolizată şi se poate consuma în cantităţi pe care organismul le suportă. O altă reţetă implică 6-12 inflorescenţe, care se pun într-un borcan de sticlă şi peste care se toarnă 4,5 litri de apă. Se mai adaugă o lămâie tăiată felii şi 1 kg de miere de albine. Se lasă amestecul la macerat două zile, apoi timp de încă două zile se agită cu o lingură de lemn. Se filtrează şi se trage în sticle, care vor fi bine înfundate. Se păstrează la rece, în frigider sau în beci. Se consumă câte 3 pahare pe zi, înainte de masă. Socata are o puternică acţiune depurativă, ajutând la eliminarea surplusului de apă din ţesuturi şi stimulând eliminarea toxinelor din organism. Este indicată în combaterea constipaţiei, contra infecţiilor urinare sau renale şi, în special adulţilor, pentru stimularea suplimentară a digestiei, a proceselor de eliminare, fiind în acelaşi timp şi un foarte bun tonic general.