Epidemie de rujeolă în România - Cum stă județul Bihor cu vaccinarea
Conform datelor privind acoperirea vaccinală, în județul Bihor a efectuat prima doză de vaccin împotriva rujeolei doar 70% din populația țintă, iar a doua doză, 83% din populația țintă, în condițiile în care ținta de vaccinare pentru fiecare din doze este de 95%.
Direcția de Sănătate Publică Bihor are în prezent în stoc cantități suficiente de vaccin antirujeolic, respectiv 7.161 doze de vaccin ROR pentru efectuarea recuperărilor vaccinale (la cei nevaccinați sau vaccinați incomplet care au depășit vârstele la care se administrează dozele) și efectuarea vaccinărilor curente (la 12 luni și 5 ani, conform precizărilor de mai sus).
Instituția a identificat motivele pentru care vaccinarea sau recuperarea vaccinală întâmpină dificultăți: refuzul de vaccinare sub semnătura părintelui sau tutorelui legal, neprezentarea la vaccinare la data planificată și în urma invitației de la medicul de familie; membrii unor comunități defavorizate/la risc care locuiesc în străinătate cea mai mare parte a anului ajung în România câteva săptămâni pe an și nu se adresează pentru vaccinare la medicul de familie și/sau nu aduc dovada vaccinărilor efectuate în țara de rezidență.
În acest an în județul Bihor au fost confirmate două cazuri de rujeolă (persoane de sex masculin, în vârstă de 5 și respectiv 10 ani) din localitățile Ciumeghiu și Paleu, care au avut forme ușoare de îmbolnăvire, fiind declarați vindecați.
Încă din iulie, în urma apariției primelor cazuri de rujeolă în Cluj, Mureș și Brașov DSP Bihor a planificat activități de monitorizare a acoperirii vaccinale și recuperarea copiilor nevaccinați. Astfel, au fost și vor fi efectuate: întâlniri de lucru cu asistenții medicali comunitari și mediatorii sanitari pentru comunitățile de romi, în prima decadă a lunii septembrie 2023 referitoare la recuperarea vaccinală în vederea derulării în comunități de activități de informare-educare-comunicare pentru creșterea adresabilității copiilor la medicul de familie pentru vaccinare/recuperarea vaccinărilor; activități de vaccinare ROR (recuperarea celor nevaccinați) în comunitățile din Cheresig, Gepiu, Ineu, Cartierul Voltaire din Oradea în luna septembrie 2023 fiind recuperați vaccinal în total 122 copii (aproximativ 50% din cei nevaccinați și identificați în comunitățile respective); întâlniri de lucru având ca temă vaccinarea cu medicii de familie din teritoriu s-au desfășurat în localitățile Beiuș, Marghita, Salonta, Aleșd și se va desfășura în 11 decembrie 2023 în Municipiul Oradea; informarea în scris a medicilor de familie, medicilor școlari, centrelor de permanență și spitalelor privitor la atribuțiile ce le revin în vederea limitării îmbolnăvirilor prin rujeolă și aplicării prevederilor Ordinului MS nr. 4128 din 5.12.2023.
Ce este rujeola
Rujeola este o boala infecțioasă extrem de contagioasă, generată de virusul rujeolic, care la anumite categorii de persoane poate prezenta evoluție severă, chiar fatală. La sugari și copii foarte mici poate duce la complicații și chiar deces prin imunosupresie accentuată și insuficiență multiplă de organ. Rujeola sau pojarul, cum este denumita popular afecțiunea, este deosebit de contagioasă, în prezent fiind estimat că aproximativ 90% dintre persoanele neimunizate (activ, la trecerea prin boală, sau pasiv, prin vaccinare) vor contracta boala daca sunt expuse acestui patogen viral. Infecția cu virusul rujeolei este specific umană, omul fiind singurul rezervor al acestui patogen.
Principalele simptome întâlnite la pacienții cu rujeola sunt febră mare, tuse, rinoree, erupție cutanată și inflamație la nivelul ochilor (conjunctivită). Primele simptome (febra, simptome respiratorii) apar într-un interval de 7-21 zile de la contactul infectant, cu o medie de 10 zile de la expunere. Erupția tegumentară apare la aproximativ 4 zile după debutul manifestărilor respiratorii, iar pacientul este contagios 4 zile înainte și 4 zile după instalarea manifestărilor cutanate.
Erupția este însoțită de febra 39-40ºC cu evoluție autolimitată în cazurile necomplicate și ameliorarea stării generale în decurs de 3 zile după apariția erupției maculo-papulare. Durata totală de evoluție a formelor necomplicate de rujeolă este cuprinsă între 17 și 21 de zile cu o perioadă de convalescență de aproximativ 10 zile.
Rujeola scade mult capacitatea de apărare a organismului, iar complicațiile intervin în 30% din cazuri. Sugarii, copiii mici și persoanele imunocompromise asociază risc crescut de complicații, formă severă de boală și chiar deces.
Cea mai eficienta metodă de prevenire a bolii este vaccinarea
Complicațiile care pot surveni în contextul unei evoluții nefavorabile ale infecției cu virus rujeolic sunt reprezentate în mod frecvent de: encefalită, pneumonie, bronhopneumonie, infecții ale urechii, diaree severă cu deshidratare secundară. Rujeola contractată în cursul sarcinii nu este asociată cu anomalii congenitale ale fătului, însă poate cauza avort spontan sau naștere prematură.
Cea mai eficientă metodă de prevenire a bolii este vaccinarea, care conferă imunitate durabilă pe tot parcursul vieții. Conform recomandărilor internaționale este necesară vaccinarea cu doua doze a cel puțin 95% din populație pentru a împiedica circulația virusului (apariția îmbolnăvirilor) și în final eradicarea acestui patogen viral cu tropism respirator. Vaccinarea antirujeolică este completă prin două doze efectuate la vârsta de 12 luni și 5 ani.
Conform Ordinului MS nr.4128 din 5.12.2023 privind declararea epidemiei de rujeolă pe teritoriul României și aprobarea măsurilor de limitare a răspândirii epidemiei a fost introdusă o doză suplimentară care se administrează în cadrul unei campanii de vaccinare ROR copiilor cu vârste între 9-11 luni, cu precizarea că, dacă un copil a efectuat doza suplimentară înaintea vârstei de 12 luni, trebuie să se prezinte ulterior și pentru efectuarea celor două doze de vaccin ROR (la 12 luni și 5 ani).
Adulții nevaccinați împotriva rujeolei se pot vaccina la orice vârstă cu o doză de vaccin pe bază de prescripție medicală, eliberată de medicul de familie, și achiziționarea, contra cost, a vaccinului de la o farmacie.
Cum puteți preveni îmbolnăvirilor prin rujeolă
Pentru a preveni îmbolnăvirea, DSP Bihor recomandă evitarea aglomerațiilor, aerisirea încăperilor fără sacrificarea optimului termic din încăperi (în special în unitățile de învățământ pentru preșcolari și școlari), adresarea la medicul de familie pentru vaccinarea copiilor la vârstele: 9-11 luni (doza suplimentară), 12 luni (doza 1) și 5 ani (doza 2).
Atât adulții, cât și copiii care prezintă simptomatologie sugestivă, febră înaltă, urmată la 2-3 zile de erupții cutanate, trebuie să se adreseze în cel mai scurt timp posibil la medicul de familie sau la cea mai apropiată secție de boli infecțioase (în cadrul Spitalului Clinic Județean de Urgență Bihor sau Spitalului Municipal „Ep. N. Popovici” Beiuș).
Comentarii
Nu există nici un comentariu.