O analiză a situației actuale a salariaților din sănătate arată că 25% din cei infectați cu noul coronavirus sunt din această categorie, rata de infectare în rândul lor fiind de 20 de ori mai mare decât cea a restului cetățenilor. Dacă s-ar menține acest ritm de creștere zilnică, atunci, în 27 de zile, ar fi infectați toți salariații din sănătate.

Conform Federației „Solidaritatea Sanitară”, pe 7 aprilie, erau confirmați pozitiv cu Covid-19 1.087 de salariați din sănătate, adică 25% din totalul cetățenilor infectați. Procentul salariaților din sănătate infectați (din total salariați) era de 0,543%, adică de aproape 20 de ori (19,68) mai mare decât cel al populației generale (0,02%).

Ritmul în care a crescut zilnic, în medie, numărul salariaților din sănătate infectați în ultimele 9 zile a fost de 22,46%. Dacă s-ar menține acest ritm de creștere zilnică, în 27 de zile ar fi infectați toți salariații din sănătate.

„Această evoluție a fost determinată în special de lipsa echipamentelor individuale de protecție din perioada anterioară. Rata de creștere zilnică de 22% este o caracteristică ce a fost indicată în foarte multe state în perioada de maximă dezvoltare a pandemiei. Luăm în considerare două ipoteze pentru diferența dintre rata de infectare a personalului din sănătate și cea a populației generale. Prima este aceea că diferențele sunt generate de impactul diferit al testării: personalul din sănătate este testat într-un procent mai mare (chiar dacă insuficient de mare). Este ipoteza cu probabilitatea cea mai mare. În funcție de puterea ei explicativă situația ar putea fi diferită în realitate și în rândul populației. Cu alte cuvinte, testarea într-un procent mai mare a salariaților din sănătate ar putea fi un indicator mai adecvat a ceea ce se întâmplă la nivelul întregii populații. A doua este aceea că diferențele sunt determinate de factori de amplificare specifici sistemului (concentrarea pacienților infectați în unități sanitare, ponderea mare a pacienților care sunt purtători asimptomatici, transmitere intra-profesională).

Din datele pe care le avem în unele cazuri s-a ajuns deja la situația de transmitere intra-profesională a virusului, ea dublând modalitățile tradiționale de contaminare (în special contaminarea pacient-personal medical)”, susțin reprezentanții Federației „Solidaritatea Sanitară”.

 

Solicitări legitime

Pentru aplatizarea urgentă a curbei infectării salariaților din sănătate Federația face mai multe solicitări urgente, cum ar fi: asigurarea echipamentelor individuale de protecție; instituirea ca măsură minimă de protecție a salariaților din sănătate a regulii „fiecare salariat trebuie să poarte cel puțin mască (minim chirurgicală) și mănuși”; toți salariații din sănătate și pacienții trebuie testați; introducerea rapidă, în toate spitalele, a unor proceduri standard; utilizarea doar a spitalelor cu circuite adecvate. Foarte importantă este și accentuarea măsurilor de „distanțare profesională” (ca parte specială a distanțării sociale).  Introducerea exemplelor de bune practici, bazate pe identificarea unităților sanitare cu reușite semnificative în domeniu, poate fi o altă măsură.

„Atragem atenția în acest punct asupra lipsei dovezilor privind eficiența sistemelor militare. Spitalele militare înregistrează și ele procente foarte mari de infectare a personalului propriu, situația indicând riscul ca circuitele militare să fie și ele inadecvate protecției salariaților și pacienților de infecție. Foarte importantă ar fi și modificarea paradigmei de pregătire a personalului pentru lupta împotriva pandemiei. Pregătirea trebuie să includă exerciții continue de pregătire în domeniul utilizării echipamentelor individuale de protecție și să fie centrată pe rezultat: capacitatea de a-l utiliza în condiții maxime de siguranță. Lipsa dialogului ne-a adus aici. Continuarea acestei strategii riscă să fie însoțită de amplificarea acestor date”, mai spun reprezentanții personalului medical și non-medical.

Analiza a fost efectuată în baza datelor culese de personalul din cadrul Centrului de Cercetare și Dezvoltare Socială „Solidaritatea”. Culegerea s-a efectuat luând în considerare datele furnizate de presă, informațiile din surse directe existente în cadrul unităților și a altor surse de informații. Marja de eroare a informațiilor a fost estimată la maxim 4%, ea luând în considerare atât erorile de comunicare publică, cât și efectele acțiunilor de ascundere a informațiilor.