FMF & ZMO - Două decenii de şcoală superioară medicală
Facultatea de Medicină şi Farmacie (FMF) a marcat miercuri, printr-o ceremonie plenară, cele două decenii de existenţă a instituţiei, în cadrul tradiţionalei şi amplei manifestări ştiinţifice „Zilele Medicale Orădene", ajunsă şi ea la a XX-a ediţie. Alături de cadrele didactice ale facultăţii au fost rectorul Cornel Antal, viceprimarul Gheorghe Carp, şeful CAS Bihor, Varga Ludovic şi fostul rector Teodor Maghiar.
„Este un moment foarte important pentru facultatea noastră, un moment în care dorim să arătăm că vrem ca această facultate să progreseze, să trimitem semnale că existăm, că facultatea este vie, că doreşte să-şi menţină un loc de apreciat în spaţiul academic românesc. Astăzi avem un motiv în plus să ne bucurăm, când se împlinesc 20 de ani de când a luat fiinţă învăţământul superior medical în Oradea," a spus decanul facultăţii, prof. univ. dr. Gheorghe Bumbu. O scurtă istorie a înfiinţării facultăţii a fost prezentată de rectorul Cornel Antal, care a ţinut să aprecieze meritele de necontestat ale fostului rector Teodor Maghiar. Acesta a înfiinţat facultatea sprijinit de reputaţi medici, azi veterani fondatori ai instituţiei, precum prof. univ. George Ionescu, fost rector al UMF Cluj Napoca, prof. univ. Gheorghe Benga, sau fostul decan orădean Ludovic Gilău. În semn de apreciere, decanul Bumbu le-a înmânat celor menţionaţi diplome de onoare şi plachete aniversare, neuitând însă şi de alţi fondatori ai şcolii medicale orădene, de la care a învăţat şi el meserie: anestezistul Szilagy Lajos (49 de ani de activitate medicală), dr. Iuliu Pop (42 de ani pe baricade în urologie), veteranul urologilor din ţară şi dr. Aurel Lazăr, mulţi ani „şeful" decanului Bumbu. O diplomă specială a fost oferită întregului corp medical al facultăţii, decanul adresând cadrelor universitare prezente un îndemn la performanţă şi dezvoltare continuă. Rectorul Universităţii Oradea, Cornel Antal a subliniat că, deşi „au fost urcuşuri şi coborâşuri în soarta facultăţii, ceea ce a influenţat şi soarta întregii universităţi", în prezent facultatea, ca şi Universitatea din Oradea, este într-o dezvoltare continuă spre excelenţă. „Pot să afirm că azi, după ce Facultatea de Medicină a trecut prin toate filtrele, a fost evaluată de ARACIS, funcţionează la parametri normali, deci este în echilibru şi evoluţie pozitivă", a precizat rectorul. Viceprimarul Gheorghe Carp a afirmat că existenţa facultăţii de medicină a influenţat în mod pozitiv încadrarea, de către Ministerul Sănătăţii, a trei spitale în categoria a II-a, pentru a căror dotare municipalitatea a făcut şi continuă să facă eforturi considerabile.
Ediţia Jubiliară „20" a Zilelor Medicale Orădene cuprinde o serie impresionantă de evenimente medicale - cursuri cu invitaţi profesori de la universităţi din ţară şi din străinătate, workshop-uri, postere, expoziţii ale firmelor interesate în domeniul medical - prin implicarea a peste 1.000 de participanţi la nivel naţional şi internaţional, o sesiune aparte fiind dedicată medicilor din Austria şi Germania. Participă medici din toate specialităţile, biologi, biochimişti, farmacişti, asistenţi medicali, studenţi.
HALAL FACULTATE!O RUSINE!
HALAL FACULTATE!O RUSINE!