În Bihor, 22 de asistenţi medicali comunitari repartizaţi în zonele defavorizate
În anul 2004, Ministerul Sănătăţii a alocat aproximativ 30 de miliarde de lei pentru dezvoltarea sistemului de asistenţă medicală comunitară la nivel naţional. Bihorul, unde-şi desfăşoară activitatea 22 de asistenţi medicali comunitari, se află printre cele 17 judeţe în care se derulează programul iniţiat de MS.
Programul de asistenţă medicală comunitară se derulează, în prezent, în 17 judeţe din ţară: Bacău, Bihor, Botoşani, Călăraşi, Constanţa, Dolj, Hunedoara, Ialomiţa, Iaşi, Ilfov, Mehedinţi, Mureş, Suceava, Teleorman, Tulcea, Vaslui, Valcea şi în municipiul Bucureşti.
Iniţiativa are drept scop accesul populaţiei la serviciile medicale, în special în zonele defavorizate situate la distanţă mare de unităţile sanitare, şi, în general, asigurarea serviciilor medicale în mod echitabil şi nediscriminatoriu.
Printre atribuţiile asistenţilor medicali comunitari se numără supravegherea, în mod activ, a stării de sănătate a populaţiei din zona arondată, în principal a populaţiei neînscrise la medicul de familie, sesizarea din timp a apariţiei focarelor de infecţie sau a bolilor infecţioase, identificarea persoanelor care se înscriu în categoria cazurilor sociale şi raportarea lor medicilor de familie din teritoriul repartizat, în vederea înscrierii lor pe listele acestora, colaborarea cu medicii de familie la care sunt înscrise persoanele din teritoriul pe care îi supraveghează, îndrumând pentru consultaţii la cabinet persoanele bolnave sau solicitând, după caz, deplasarea medicului la domiciliu etc. Asistenţii medicali comunitari sunt responsabili şi de efectuarea educaţiei sanitare în familie, iar în situaţia depistării unui caz social deosebit (copil aflat în dificultate, persoană în vârstă bolnavă fără aparţinător aceştia sunt obligaţi să informeze autorităţile locale pentru luarea măsurilor ce se impun. Activitatea acestora se derulează în colaborare cu asistenţii sociali din primării.
"În Bihor, există 22 de asistenţi medicali comunitari, repartizaţi în tot atâtea comune şi oraşe mici. Am încercat să realizăm distribuţia acestora pe zone într-un mod cât mai echitabil şi echilibrat", a precizat dr. Dorel Târţ, purtătorul de cuvânt al Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Bihor. Personalul care desfăşoară aceste activităţi a fost selectat din rândurile asistenţilor medicali care au urmat o şcoală postliceală de specialitate şi figurează, în prezent, ca angajaţi ai spitalelor teritoriale şi orăşeneşti.
Comentarii
Nu există nici un comentariu.