Cu ocazia Zilei Mondiale de luptă împotriva HIV/SIDA, Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Bihor a dat startul unei noi campanii de informare, testare gratuită şi consiliere a populaţiei. Conform dr. Lucia Mihalache, numărul îmbolnăvirilor este în creştere în Bihor, anul trecut fiind depistate alte nouă persoane infectate. 

DSP Bihor a fost ieri gazda lansării unei campanii de  informare, testare gratuită şi consiliere a populaţiei cu privire la HIV/SIDA, lansare la care au participat, printre alţii, dr. Daniela Rahotă, dr. Nicolae Călin Sonea, biologul Carmen Dinescu, sociologul Adina Lazăr, dr. Mariana Fericeanu, conf. univ. Petrişor Cismaş, dr. Lucia Mihalache şi inspectorul Elena Moţoc Chivari. Evenimentul a început cu o prezentare a campaniei, făcută de dr. Nicolae Călin Sonea de la DSP Bihor, care a vorbit şi despre activităţile pe care instituţia le desfăşoară de ani buni împreună cu poliţia. "Joi seara am avut o activitate împreună cu poliţia, chiar pe Şoseaua Borşului, unde am vorbit cu mai multe persoane care practică prostituţia. În cei şapte ani, de când facem această activitate în teren, de două ori pe an, nu am depistat persoane cu HIV, dar aproape toate au sifilis în stadiu latent sau tuberculoză", a spus Nicolae Călin Sonea. Biologul Carmen Dinescu, de la DSP Bihor, a spus că la fiecare cinci minute, în lume, o persoană se infectează cu HIV şi că tocmai de aceea campania trebuie adusă la cunoştinţa tinerilor, chiar şi prin intermediul reţelelor de socializare.

Jumătate dintre cei cu HIV din Bihor sunt homosexuali 

Dr. Lucia Mihalache, de la Spitalul Clinic Municipal "Dr. Gavril Curteanu" din Oradea, a prezentat un scurt istoric al modului în care a evoluat situaţia infectărilor din 1994 până în acest an. "Primele cazuri mai importante le-am avut în 1994, când am sperat ca evoluţia acestora să meargă spre zero, dar nu a fost deloc aşa. Numărul adulţilor infectaţi a crescut de-a lungu timpului, acum având în evidenţă 42 de persoane dintre care doi copii. 29 dintre ele sunt în tratament, acesta fiind unul foarte scump, 600-800 de dolari pe lună. Cele mai multe au fost contractate prin contacte sexuale neprotejate, merită însă precizat că jumătate dintre aceste persoane sunt homosexuali. Speranţa de viaţă a acestor oameni este de 10-15 ani, în funcţie de cât de puternic le este organismul şi cât de bine urmează tratamentele prescrise", a spus Lucia Mihalache, care a fost completată de dr. Mariana Fericeanu, de la DSP Bihor: "Modul în care a evoluat situaţia în România este îngrijorător. Dacă infecţia a apărut în SUA în cercurile de homosexuali şi apoi s-a transmis şi la heteroxuali, în ţara noastră au fost la început acele îmbolnăviri ale copiilor în spitale, după Revoluţie, iar apoi au fost constatate tot mai multe cazuri la heterosexuali, ajungându-se astăzi ca cei mai mulţi infectaţi să fie homosexualii. Este un fel de întoarcere în timp, în cazul nostru. Există însă şi lucruri pozitive, cazurile de transmitere verticală (n.r. - de la mama infectată la făt, fie în timpul sarcinii, fie la naştere) au scăzut foarte mult. Am avut două cazuri de mame cu SIDA, care, pentru că au fost monitorizate şi au urmat cu stricteţe tratamentul, au născut copii perfect sănătoşi. Mai merită menţionat că 90% din mamele care nasc îşi fac testul înainte, ceea ce înseamnă că lucrurile se îndreaptă într-o direcţie bună". O altă îngrijorare, conform aceleiaşi surse, este legată de transmiterea mai departe a virusului, acolo unde există persoane cu studii superioare, chiar medici, care fac această greşeală.

Şi totuşi, există speranţă!

Conf. univ. Petrişor Cismaş-Pruteanu, de la Facultatea de Medicină şi Farmacie a Universităţii din Oradea, a vorbit despre noutăţile pe care le-a făcut cercetarea medicală cu privire la virusul HIV/SIDA. "După ce în 2009 a fost consemnată prima vindecare a unei persoane infectate cu HIV, anul acesta a fost înregistrată a doua vindecare, la un bebeluş căruia i s-a administrat un tratament special la 30 de ore după naştere. La 18 luni i s-a oprit tratamentul, iar după 30 de luni, s-a constatat că toate testele erau negative", a spus conferenţiarul. Medicii din unităţile şcolare au în cadrul campaniei un rol foarte important pentru că ei se ocupă în şcoli cu educaţia sexuală a tinerilor. Intitulată "Susţine, implică-te, dăruieşte, acceptă!", campania are ca slogan "Ţinta Zero: zero infecţii noi cu HIV, zero discriminări, zero decese legate de SIDA" şi are ca scop accesul necondiţionat la prevenţie, tratament, îngrijire şi suport, reducerea numărului persoanelor infestate şi informarea şi educarea populaţiei, mai ales a grupurilor cu risc crescut cu privire la HIV/SIDA. Orădenii care vor să-şi facă gratuit testele se pot adresa laboratorului de la etajul I al DSP Bihor, de la ora 8.00 la 12.00, recoltările făcându-se între orele 8.00 la 10.00.