Infecțiile respiratorii fac ravagii în Bihor - Două decese cu gripă
Numărul cazurilor de infecții acute ale căilor respiratorii și al pneumoniilor în județul Bihor aproape s-a dublat în a doua săptămână din ianuarie față de prima săptămână a anului. Cu toate acestea, totalul cazurilor rămâne mai mic decât cel înregistrat în aceeași perioadă a anului trecut.
Conform Direcției de Sănătate Publică (DSP) Bihor, în perioada 6-12 ianuarie 2025, s-au raportat aproape 5.000 de cazuri de infecții acute ale căilor respiratorii, față de aproape 1.900 de cazuri în săptămâna precedentă. Deși valorile au crescut semnificativ, numărul este mai mic decât cel înregistrat în aceeași perioadă din 2024, când au fost raportate peste 5.800 de cazuri. Tot în perioada analizată, s-au raportat aproape 1.300 de cazuri de pneumonii și bronhopneumonii, în creștere față de cele 519 cazuri din săptămâna anterioară. Și în acest caz, cifrele rămân sub cele din sezonul anterior, când au fost raportate peste 1.300 de cazuri.
Două decese cu gripă
În județul Bihor, de la începutul sezonului gripal din octombrie 2024 și până pe 12 ianuarie 2025, au fost confirmate, prin testare PCR, 25 de cazuri de gripă. Din acestea, două persoane au decedat, ambele având comorbidități. Este vorba despre un bărbat de 72 de ani, din Oradea, care a decedat pe 28 decembrie 2024, și o femeie de 62 de ani, tot din Oradea, care a decedat pe 12 ianuarie 2025.
În acest sezon, 20.292 de persoane din Bihor au fost vaccinate antigripal, conform datelor raportate în Registrul Electronic Național de Vaccinare, comparativ cu 19.382 de persoane vaccinate în sezonul anterior.
Pentru a preveni răspândirea infecțiilor specifice sezonului rece, DSP Bihor recomandă: spălați-vă frecvent pe mâini cu apă și săpun; acoperiți-vă nasul și gura cu un șervețel când strănutați și aruncați-l imediat după utilizare; evitați reutilizarea batistei; dacă nu aveți un șervețel la îndemână, strănutați în pliul brațului; aerisiți zilnic încăperile; evitați locurile aglomerate sau purtați mască de protecție în mijloacele de transport în comun și unități sanitare; stați acasă dacă aveți simptome și solicitați sfatul medicului de familie.
„Cea mai eficientă și sigură metodă de protecție împotriva gripei este vaccinarea antigripală”, a declarat dr. Daniela Rahotă, directoarea executivă a DSP Bihor.
Comentarii
Nu există nici un comentariu.