Președintele Klaus Iohannis a anunțat, ieri seară, că România va primi peste 10 milioane de doze de vaccin în prima tranșă, iar primii care vor fi vaccinați vor fi lucrătorii din sănătate și persoanele aflate în situație de risc. Întreaga populație se va putea imuniza în primăvară.

Președintele Klaus Iohannis a spus, într-o conferință de presă, că situația infectărilor cu SARS-CoV-2 este tot mai îngrijorătoare.

„Populația este expusă unui risc major de infectare cu SARS-CoV-2. România se confruntă, la rândul ei, cu cifre îngrijorătoare și autoritățile se adaptează permanent prin noi măsuri pentru a controla transmiterea virusului. În acest context, ne punem cu toții mari speranțe în dezvoltarea cât mai curând posibil a unui vaccin anti-Covid-19, vaccin sigur și eficient iar eforturile făcute la nivel internațional confirmă dorința tuturor de a avea acest vaccin”, a spus Iohannis.

Potrivit președintelui, România va primi 10 milioane de doze de vaccin anti-Covid-19.

„România este parte a acordurilor încheiate de către Comisia Europeană pentru furnizarea de vaccinuri anti-Covid-19 atunci când acestea vor fi disponibile urmând ca țării noastre să îi revină o alocare de peste 10 milioane de doze de vaccin. Din cauza cererii extrem de ridicate la nivel mondial și a capacității, totuși, destul de reduse de producție, vaccinul va ajunge în țările europene în mod etapizat. Pentru România, ne așteptăm ca prima tranșă primită să ajungă sunt cel mai favorabil scenariu în primul trimestru al anului viitor”, a spus președintele.

Acesta a subliniat că în bază convențiilor făcute în Uniunea Europeană, toate statele europene vor primi în același timp aceste trașe de vaccin.

„În momentul în care vaccinul va fi disponibil și va fi livrată prima tranșă toate statele europene vor primi cota corespunzătoare din prima tranșă, la fel din a doua tranșă și așa mai departe”, a afirmat șeful statului.

Klaus Iohannis a precizat că primii care vor fi vaccinați sunt lucrătorii din sănătate.

„Primii care vor fi vaccinați, în mod natural, vor fi toți lucrătorii din sistemul medical, dar și persoanele din grupele de risc. Vaccinarea întregii populației va începe cel mai devreme - asta trebuie să fie foarte clar - cel mai devreme în primăvară. Vrem să ne asigurăm, totodată, că vaccinurile folosite au cel mai înalt nivel de eficiență și siguranță și se respectă toate reglementările internaționale”, a mai spus Iohannis.

 

Despre testarea în masă

Întrebat în cadrul conferinței de presă de aseară, dacă în România se ia în calcul un scenariu care presupune testarea în masă, așa cum face Slovacia, președintele a explicat de ce rezultatele acesteia ar putea deveni irelevante.

„Slovacia este singura țară care și-a propus un astfel de demers, premierul slovac ne-a informat. Experții nu sunt convinși că o testare în masă aduce un rezultat palpabil. Dintr-un motiv foarte simplu: noi doi dacă ne testăm acum și rezultatul este negativ, oricare dintre noi dacă nu are mare grijă este posibil să ia boala mâine și atunci rezultatul testului a devenit irelevant”, a afirmat Klaus Iohannis.

Acesta spune că autoritățile așteaptă să vadă rezultatele din Slovacia și concluziile care pot fi trase.

„OMS nu recomandă testarea în masă, ci recomandă testarea în baza unor anchete epidemiologice, așa cum se întâmplă la noi. Dar așteptăm să vedem ce aduce această testare în masă din Slovacia și dacă pot fi trase concluzii de acolo, atunci putem să ne facem o gândire”, a mai spus președintele.

Mediafax