Laboratoarele Bioclinica din Oradea - Teste gratuite pentru depistarea infecţiei cu hepatita C
Peste 2,5 miliarde de oameni sunt afectaţi în diferite stadii de virusurile hepatice şi un milion de oameni mor anual în lume din cauza hepatitei. În România sunt peste 2 milioane de oameni infectaţi cu hepatita B şi C, Bihorul fiind printre judeţele cele mai afectate. În perioada 1-6 august, bihorenii pot să îşi facă teste gratuite pentru depistarea eventualelor infecţii în cadrul laboratoarelor Bioclinica din Oradea.
MSD România, alături de laboratoarele Bioclinica şi Asociaţia Pacienţilor cu Afecţiuni Hepatice din România, demarează o campanie de conştientizare asupra pericolelor îmbolnăvirii cu virusul hepatitei C (HVC). Campania este susţinută de o acţiune amplă de testare gratuită, ce se va desfăşura în laboratorul Bioclinica din Oradea, str. Locomotivei nr. 40, în perioada 1 - 6 august. Campania se adresează întregii populaţii, indiferent de vârstă sau afecţiuni, dar care prezintă un risc crescut al infectării cu virusul hepatitei C. Testările vor avea loc în laboratoarele Bioclinica, de luni până vineri, între orele 07.00 şi 19.00, precum şi sâmbăta, între orele 08.00 la 14.00. Testele vor fi realizate prin prelucrarea sângelui venos şi vor arăta dacă pe parcursul vieţii persoana a venit în contact cu virsulul HVC şi a dezvoltat anticorpi pentru această boală. Sensibilitatea testelor este de 100%, iar pacienţii vor primi rezultatele în 48 ore de la testare, în cadrul clinicii. Dacă rezultatul va fi unul pozitiv, pacienţii vor primi consiliere gratuită din partea unor medici specialişti. Pentru hepatita C, testul de prima linie este cel de depistare a anticorpilor antivirus C. Pentru stabilirea gradului de replicare a virusului, se efectueaza ulterior viremia (ARN VHC), test care costă între 400-450 de lei.
Un flagel naţional şi judeţean
Se estimează că în Europa sunt aproximativ 22 de milioane de persoane infectate cu virus hepatic de tip C, iar în România sunt aproximativ 2 milioane de persoane infectate cu virusul B sau C. În privinţa morbidităţii după ciroza hepatică, România ocupă locul 2 în Europa, fiind depăşită doar de Ungaria, conform unui studiu din 2006. În România se înregistrează 44,5 decese din cauze hepatice la 100.000 de locuitori, faţă de media europeană de 15 decese/100.000 de locuitori. Se estimează că în 2020 numărul celor care vor suferi de ciroză în România va creşte cu 33%, iar în 2050, cu 59%. În Bihor suferă de hepatita C 4,10% din populaţie, media naţională fiind 3,23%. Din evidenţele CAS Bihor, la începutul anului 2011 erau înregistraţi 19.380 de bolnavi de hepatită C, din care în tratament 131 şi pe lista de aşteptare 171. În cazul celei de tip B au fost înregistraţi 20.820 de bolnavi, din care în tratament sunt 42 şi pe listele de aşteptare 60 de pacienţi. Costul tratamentului în cazul hepatitei C este de 4.000 de lei pe lună, iar în cazul celei de tip B se folosesc patru feluri de medicamente al căror cost cumulat depăşeşte 7.800 lei/lună.
Comentarii
Nu există nici un comentariu.