Deşi Federaţia Solidaritatea Sanitară vrea referendum pe Legea Sănătăţii, bihorenii consideră părerea specialiştilor mai relevantă

Proiectul noii Legi a Sănătăţii, aflată încă în dezbatere, continuă să creeze vii dispute şi în judeţul Bihor. Dacă în urmă cu câteva zile coordonatorul SMURD Bihor spunea că îşi va da demisia, dacă legea va fi aprobată în forma în care se găseşte acum, liderul organizaţiei sindicale „Ambulanţa" susţine că este nevoie de această lege şi că dacă se va ţine cont de rezultatul dezbaterilor pe lege nu va fi nevoie de referendum.

Federaţia Solidaritatea Sanitară din România a anunţat miercuri, printr-un comunicat de presă, că va solicita organizarea unui referendum pe noua lege, astfel încât românii să stabilească singuri dacă sunt sau nu de acord cu forma ei. „În condiţiile în care dezbaterea pentru Legea Sănătăţii tinde să se transforme într-un război politic, este necesară implicarea unui alt for de decizie care să tranşeze disputa, respectiv opinia naţiunii, fiind vorba de o alegere strategică pe care naţiunea trebuie s-o facă", se arată în comunicatul sindicatului. În Bihor lucrurile sunt privite diferit. Atât Gheorghe Chiş, liderul Sindicatului Ambulanţa Bihor, cât şi şeful SMURD Bihor, Hadrian Borcea, consideră că este mai important ca legea să fie dezbătută de specialişti pentru că are foarte multe detalii tehnice. „Nu cred că este nevoie de un referendum. Ar trebui dusă o campanie de informare care ar fi costisitoare şi cred că la final ne-am alege cu nişte tabele şi nişte semnături fără ca mulţi dintre cei care au votat să ştie pe ce şi-au dat votul", a spus pentru Crişana, Gheorghe Chiş. Liderul de sindicat a mai spus că nu este nici el de acord cu forma actuală a legii şi că „ar trebui să existe un sistem care să asigure baza pe serviciul de urgenţă, iar privaţii să concureze pe un alt sistem, care să funcţioneze în paralel". Nici medicul Hadrian Borcea nu crede că ideea unui referendum pe Legea Sănătăţii ar fi oportună. „În primul rând, cred că legea ar fi trebuit discutată cu specialişti înainte de a ajunge spre dezbatere. Acum nu prea mai sunt multe de făcut. Apoi, în ceea ce priveşte referendumul, nu cred că este o idee bună. Legea are foarte multe părţi tehnice asupra cărora se pot pronunţa doar specialiştii şi dacă ar fi supusă unui referendum ar duce la confuzii", a declarat Borcea.

Cu dedicaţie pentru viitoarele campanii electorale?!

În ceea ce priveşte actuala formă a legii, atât reprezentanţii Federaţiei Solidaritatea Sanitară din România, cât şi cei ai Organizaţiei Sanitare Ambulanţa cred că legea a fost dată cu „dedicaţie" pentru firmele oamenilor politici sau acoliţilor acestora. „Neîncrederea domnului preşedinte Băsescu în sistemul sanitar public este de fapt supărarea împotriva administratorilor acestui sistem - clasa (?i clientela) politică. Ineficien?a sistemului public dă seama de ineficienţa administrativă a partidelor politice. Asistăm la recunoaşterea incapacităţii administrative în sistemul sanitar a clasei politice, mascată de dorinţa de privatizare totală. O singură soluţie se desprinde de aici, a cărei aplicare o cerem: administrarea asigurărilor sociale de sănătate şi a unităţilor sanitare, aferente prin mecanismele de dialog social (bipartit şi nu tripartit), îndepărtând clasa politică de periculoasa vecinătate a banilor publici în acest sector", se precizează în comunicatul Federaţiei Solidaritatea Sanitară din România, în care se mai trage un semnal de alarmă: „Atragem atenţia că au crescut conturile celor care administrează sau aprovizionează sistemul, s-au înmulţit în preajma banului public vilele şi maşinile celor chemaţi să-l gestioneze. Or privatizarea radicală a întregului sistem public sanitar nu ar însemna în acest moment decât legalizarea unui concubinaj preexistent, privaţii de mâine fiind administratorii de astăzi". La fel vede situaţia şi Gheorghe Chiş, care consideră că „Guvernul încearcă să promoveze legea în această formă pentru anumiţi privaţi, întrucât se apropie alegerile şi este nevoie de bani pentru campania electorală ce va urma".