Trei ambulanţe nou-nouţe au sosit pentru SMURD Bihor. Până la înmatricularea lor, conducerea Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Crişana" şi SMURD Bihor vor decide dacă ambulanţele vor înlocui autospeciale mai uzate sau le vor menţine pe toate în serviciu. În acest moment la ISU Bihor există 13 autospeciale (una de neonatologie) şi 11 echipaje SMURD.

Cele trei ambulanţe, în valoare de aproximativ 200.000 de euro, au sosit la Oradea graţie proiectului ,"Îmbunătăţirea dotării cu echipamente a bazelor operaţionale pentru intervenţii în situaţii de urgenţă din Transilvania de Nord", finanţat prin Programul Operaţional Regional. „Ambulanţele Tip B2 sunt dotate corespunzător, cu tot ceea ce este nevoie pentru acordarea primului ajutor", a spus generalul de brigadă Ioan Baş, şeful ISU Bihor. După finalizarea documentaţiilor necesare, cele trei ambulanţe vor fi repartizate şi vor fi utilizate în misiuni pe raza judeţului. Conform Programului Operaţional Regional în a treia etapă se vor achiziţiona pentru Bihor ambulanţe de Terapie Intensivă Mobilă tip C.

Telemedicină şi sisteme video

Toate cele 10 ambulanţe de intervenţie ale SMURD pe care s-a implementat sistemul de telemedicină vor avea până la sfârşitul anului şi sistem video. Graţie unei sponsorizări Vodafone, la nivel naţional vor fi dotate cu sisteme video 100 de ambulanţe. Astfel, un membru al echipajului de intervenţie va fi echipat cu o mică trusă în care va intra sistemul de transmisie, iar pe cap sau umăr va avea fixată o minicameră de luat vederi care va transmite informaţii în timp real de la locul intervenţiei. În acest mod, personalul de specialitate din centrul de comandă judeţean poate evalua mult mai bine starea victimei şi poate decide rapid care spital este cel mai competent să-i ofere serviciile de care are nevoie.

Prin introducerea sistemului de telemedicină completat cu transmisiile video în timp util, personalul de gardă din centrul de comandă poate analiza în timp util transmisiile de date electronice (de ex. electrocardiograma) şi poate observa nemijlocit evoluţia pacientului. Astfel, prin consultări cu echipajul, dar şi cu unităţile spitaliceşti poate decide trimiterea pacientului direct la spitalul de care are nevoie. De exemplu, victima în stare gravă a unui accident rutier din apropierea Beiuşului nu va fi dusă întâi la spitalul din oraş, apoi la judeţean, ci va fi trimisă direct la spitalul regional din Cluj-Napoca sau Timişoara.