După o internare de 14 zile cu hemoragie gastrică în Spitalul Județean din Oradea, Secția Interne, Miorița Săteanu a revenit, pentru scurt timp, acasă. Cât timp a fost internată, doamna Miorița a scris câteva rânduri despre experiența trăită...

La prima vedere, Unitatea de Primiri Urgențe din Oradea seamănă cu un furnicar, bine structurat și organizat pentru toți cei care, cu dăruire, salvează viețile oamenilor.

Prioritate au bolnavii sosiți pe tărgile salvărilor, iar apoi, pe rând, sunt consultați bonavii deținători de bilete de internare eliberate de medicii de la cabinetele de specialitate sau medicii de familie.

Unitatea de Primiri Urgențe este ca o „avangardă” pentru internarea bolnavilor la secțiile de specialitate, în funcție de problemele care le-au deteriorat sănătatea. Carantina din secțiile de specialitate este necesară, pentru a elimina, fără dubii, îmbolnăvirea cu noul coronavirus.

Liniștea și sârguința cadrelor medicale denotă o disciplină riguros respectată, conform deontologiei specifice unităților spitalicești. În sufletul fiecărui bolnav este transmisă nădejdea însănătoșirii, prin grija și tratamentele diversificate, în funcție de boala de care suferă pacienții internați. Medicii de specialitate se apleacă, cu multă dăruire și înțelepciune, asupra fiecărui caz de îmbolnăvire și efectuează, cu cele mai moderne aparate, diverse investigații, după care aplică tehnici de tratament specifice pentru a obține o însănătoșire stabilă și permanentă a pacienților.

În secțiile spitalicești, rezidenții sunt coordonați de medicii de specialitate, care au menirea de a fi și profesori universitari, pentru a îndruma și, mai ales, a completa cunoștințele rezidenților spre a-i îndrepta spre perfecționare în meseria aleasă.

Toți rezidenții sunt un ajutor prețios în găsirea și înregistarea detaliilor transmise de bolnavi, acestea fiind un suport important în îmbogățirea cunoștințelor privind diagnosticarea paciențior. Pe lângă acestea, rezidenții preiau și completează numeroasele documente specifice înregistrării în arhiva electronică a evoluției bolilor și a tratamentului diversificat aplicat bolnavilor.

Asistentele medicale pun în aplicare, cu mare îndemânare și dăruire, tratamentele prescrise de către medicul de specialitate.

Condiţiile de tratament, igienă, curățenie exemplară şi hrana corespunzătoare, diversificată și adecvată pentru fiecare diagnostic, se oferă în fiecare secție a spitalului unui act medical corect, înscriindu-se într-un standard ridicat, la nivel internaţional. Se cuvin mulțumiri și deosebită recunoștină, apreciere şi laudă pentru întreaga echipă de colaboratori de la UPU - cadre medicale, rezidenți, asistenţi medicali şi personal de îngrijire, pentru conștiinciozitatea, dăruirea și profesionalismul de care dau dovadă de fiecare dată pentru însănătoșirea pacienților.

Miorița SĂTEANU