Ministerul Sănătăţii a postat pe site-ul instituţiei, la secţiunea transparenţă decizională, proiectul de lege privind organizarea şi funcţionarea sistemului de sănătate din România. Orădenii care doresc să facă observaţii şi propuneri cu privire la modificările aduse sistemului de sănătate le pot trimite prin e-mail pe adresa instituţiei.

Pe site-ul Ministerului Sănătăţii, la secţiunea transparenţă decizională, a fost postat proiectul de act normativ intitulat „Legea privind organizarea şi funcţionarea sistemului de sănătate din România". Una dintre cele mai importante modificări prevăzute în noua lege se referă la partea financiară a sistemului medical. Spitalele vor putea deveni fundaţii sau societăţi comerciale pentru a atrage resurse, iar fondatorul sau acţionarul unic va fi administratorul actual, care în majoritatea cazurilor este administraţia locală. Măsura va fi luată, deoarece, cu statutul de fundaţie sau societate, este mult uşurată munca managerială pentru atragerea de fonduri şi investiţii. Mai mult, după punerea în aplicare a legii vor fi posibile şi investiţiile private în spitale, prin sistemul parteneriatului public-privat.

Asigurare medicală ca la autovehicule

O altă modificare importantă va fi înlocuirea caselor de asigurări de sănătate, gestionate de stat, cu unele private. Contribuţia obligatorie la asigurarea de sănătate va acoperi pachetul serviciilor de bază şi va rămâne neschimbată: 10,7% din venit pentru salariaţi, 5,5% pentru pensionari. Pentru restul situaţiilor în care o persoană beneficiază de servicii medicale necuprinse în pachetul serviciilor de bază, pacientul va fi nevoit să încheie o asigurare privată de sănătate, numită asigurare voluntară care va acoperi servicii medicale pentru diverse afecţiuni. Cu cât vor fi mai multe afecţiuni asigurate, cu atât asiguratul va plăti mai mult. Preţurile vor porni de la 30 de lei pe lună şi nu vor putea depăşi valoarea de 50 de euro pe lună. Mecanismul va fi asemănător cu cel de la autovehicule, unde şoferul plăteşte o asigurare obligatorie (RCA) şi una suplimentară (CASCO). În sănătate, CASCO va fi această asigurare voluntară. Noile asigurări nu vor schimba desfăşurarea activităţii Camerelor de gardă. Spitalele private vor fi obligate să accepte şi să trateze toate cazurile sosite la Camera de Gardă. Aici, pacientul, chiar dacă nu este client al spitalului, va primi îngrijirea de urgenţă. După stabilizare, va fi transferat la unul dintre spitalele cu care are contract casa de asigurări de sănătate privată de care aparţine pacientul.

Fără asigurare, sănătatea va costa

Conform noii legi, dacă o persoană va avea nevoie de servicii medicale şi nu va avea decât asigurarea obligatorie, va fi obligată să plătească bani din propriul buzunar pentru serviciile din afara pachetului de bază. Vor fi scutiţi de la plata asigurării de sănătate copiii sub 18 ani, studenţii până în 26 de ani care nu realizează venituri, soţul, soţia şi părinţii aflaţi în întreţinerea unui asigurat, persoanele cu handicap care nu realizează venituri din muncă, pensie sau alte surse, bolnavii incluşi în programele naţionale (cancer, TBC, hemofilie, transplantaţi) şi femeile însărcinate; Pentru că programele naţionale consumă şi vor continua să consume mai mult de o treime din bugetul de medicamente, Ministerul Sănătăţii va negocia cu companiile farmaceutice numărul pacienţilor ce pot fi trataţi din banii alocaţi special pentru acestea. Vorbim aici inclusiv de bolnavii de cancer, diabet, HIV/SIDA sau de oamenii care au nevoie de un transplant;

Observaţiile şi propunerile privind proiectul de act normativ pot fi transmise şi de orădeni pe adresa de e-mail: propuneri@ms.ro. Documentul va fi postat pe site-ul Ministerul Sănătăţii până în 28 ianuarie 2012, iar termenul de transmitere a propunerilor este 10 ianuarie 2012.