Nemulţumiri la Centrul de Transfuzii: Angajaţilor le-a ajuns "garoul" la os
Angajaţii Centrului de Transfuzii Sanguine din municipiu şi-au întrerupt ieri activitatea preţ de două ore, în semn de protest faţă de deciziile autorităţilor sanitare naţionale. Aproximativ 20 de asistenţi şi medici au declanşat o grevă de avertisment, nemulţumiţi că nu li se acordă salariile prevăzute de lege, iar personalul este insuficient, doar o treime din cel prevăzut de norme.
Cadrelor medicale le-a ajuns cutiţul la os şi nu mai acceptă să nu li se respecte drepturile salariale. "Am decis să declanşăm acest protest spontan deoarece nu ni se asigură salarizarea conform legislaţiei în vigoare şi avem drepturi la care noi nu putem renunţa", a explicat Alexandrina Gui, reprezentanta Sanitas la Centrul de Transfuzii. Protestatarii reclamă faptul că nu se pune în aplicare o lege din 2008, care prevede că angajaţii din centrele de tranfuzii au aceleaşi drepturi salariale cu restul angajaţilor din sistemul sanitar. Angajaţii spun că, în urma neasigurării veniturilor tuturor salariaţilor conform legislaţiei în vigoare, având în vedere bugetul insuficient alocat, vor fi anulate mai multe sporuri. Este vorba de sporul de periclitate - 15%, cel pentru HIV - 50%, de prevenire sanitară - 11%, de încordare psihică - 10 %, salariul de merit, sporul acordat pentru munca prestată în zilele de sâmbătă, duminica şi în sărbătorile legale, prima de stabilitate şi premiul de 2%. De asemenea, pe lista de nemulţumiri mai sunt trecute: lipsa acută de personal de specialitate, stabilirea unor criterii clare de evaluare a performanţelor şi activităţii fiecărui centru de transfuzie din ţară, restructurarea şi reorganizarea reţelei de transfuzie.
Aceştia au mai acuzat autorităţile sanitare naţionale de neaplicarea legii privind salarizarea, care ar însemna un plus de până la 700 de lei pe lună pentru asistente şi 900 de lei pentru medici. A doua problemă care a dus la declanşaarea protestului cadrelor medicale este lipsa acută de personal. Potrivit directoarei Centrului de Tranfuzii, dr. Ligia Burtă, unitatea nu dispune de medici şi asistenţi suficienţi, în condiţiile în care aproximativ 40 de bihoreni donează sânge zilnic, ajungându-se la un număr de peste 1.000 donatori lunar. În momentul de faţă, centrul dispune de numai 21 de cadre sanitare, faţă de aproximativ 60 în anii trecuţi. "Un medic a ajuns în stadiul în care este obligat să lucreze în mai multe laboratoare, fără să fie ajutat de asistenţi, şi nu pentru că nu am vrea, ci pentru că dispunem doar de o treime din numărul necesar de angajaţi", a declarat dr. Ligia Burtă. Protestatarii au amintit şi de aparaturile vechi şi uzate pe care le folosesc, menţionând că, în repetate rânduri, au făcut adrese către Ministerul Sănătăţii, fără să primească însă niciun răspuns.
Potrivit liderului sindicaliştilor, Ioan Giurgiu, angajaţii din numeroase centre de transfuzii sanguine din ţară sunt hotărâte să picheteze ministerul şi nu este exclus să se ajungă chiar la grevă generală. Momentan, protestatarii din Oradea s-au limitat la greva japoneză, însă anunţă că nu se vor da bătuţi şi vor continua să îşi ceară drepturile.
Asociatia Prometeu de intrajutorare a bolnavilor de hepatita C Intra pe site-ul de mai sus.