O lungă vară fierbine în sistemul sanitar - Proteste, greve, demisii
Medicii, dar şi restul personalului din sistemul sanitar, ameninţă că din 1 iulie vor declanşa proteste, greve şi îşi vor demisiona în bloc din cauza salariilor mici, a condiţiilor de lucru şi a modului în care sunt trataţi angajaţii din Sănătate. Chiar dacă recunoaşte că situaţia condiţiilor medicale din judeţ nu se compară cu ce este în ţară, reprezentanţii Colegiului Medicilor Bihor şi cei ai Sindicatului Sanitas spun că vor ieşi în stradă alături de medicii din toată ţara.
Anunţul privind protestele personalului medico-sanitar a fost făcut, joi, de preşedintele Colegiului Medicilor din România (CMR), prof. dr. Vasile Astărăstoae, care a spus că vorbeşte în numele tuturor organizaţiilor profesionale din sistem. Medicii reclamă, în primul rând, salariile mici - echivalentul a 200 de euro pe lună pentru un rezident şi, respectiv, 500 de euro în cazul unui specialist. Personalul din Sănătate se plânge şi de condiţiile de lucru, dar şi de modul în care este tratat de către autorităţi şi chiar de către unii pacienţi. "Este o adevărată prigoană a cadrelor medicale, de aceea trebuie să luptăm pentru recăpătarea respectului cadrelor medico-sanitare. Mesajul comun este unul foarte clar: ne-a ajuns cuţitul la os, nu mai suportăm să fim umiliţi, batjocoriţi, nu mai suportăm să se încalce demnitatea noastră. Vrem tratament normal, nu preferenţial", a explicat Vasile Astărăstoae. Potrivit preşedintelui CMR, pentru mărirea veniturilor medicilor rezidenţi este nevoie de 21 de milioane de euro. Reprezentanţii medicilor mai avertizează că banii spitalelor s-ar putea termina în august, iar din toamnă acestea riscă să nu mai aibă fonduri pentru a funcţiona. "Lunile de vară nu vor fi de vacanţă", a subliniat Astărăstoae, potrivit căruia calendarul protestelor va include marşuri, greve şi chiar demisii în bloc, dacă nu sunt rezolvate problemele. În perioada următoare, vor avea loc consultări în teritoriu, cu privire la stabilirea calendarului protestelor, dar şi înfiinţarea unei coaliţii din care să facă parte toate organizaţiile profesionale din sistem, medici, asistenţi, organizaţii ale pacienţilor şi sindicatele. Scopul acesteia este de a avea revendicări comune şi de a impune în sistem sanitar cu reguli foarte clare. Conducerea organizaţiei profesionale a medicilor susţine că nuu este vorba despre reproşuri adresate Ministerului Sănătăţii şi ministrului de resort Eugen Nicolăescu, ci sunt îndreptate împotriva Guvernului şi a Ministerului de Finanţe. Ministrul Sănătăţii a declarat, în acest context, că este surprins de protestele anunţate de personalul medico-sanitar, în condiţiile colaborării continue cu acesta, şi face apel la medici să pună în centrul activităţii lor pacientul.
Sanitas sprijină acţiunile
"Federaţia Sanitas susţine acţiunile de protest. Trebuie să se înţeleagă că nu este o acţiune împotriva Ministerului Sănătăţii. Colegiul Medicilor şi Sanitas au o relaţie corectă cu Ministerul Sănătăţii. Propunerea de alianţă are legătură cu sistemul sanitar şi cu finanţarea, care este apanajul Ministerului de Finanţe şi al Guvernului. În următoarele două săptămâni, vom lua o decizie privind calendarul de acţiuni şi revendicările comune", a declarat prim-vicepreşedintele Federaţiei Sanitas, Marius Sepi. Dacă medicii vor ajunge să iasă în stradă, va fi pentru a doua oară când se întâmplă acest lucru, primele proteste fiind organizate în perioada când Colegiul Medicilor îl avea ca preşedinte pe Mircea Cinteză, respectiv în urmă cu 10 ani.
Comentarii
Nu există nici un comentariu.