Amfiteatrul Spitalului Clinic Județean de Urgență (SCJU) Bihor a găzduit miercuri, 21 mai, conferința de închidere a unui proiect finanțat cu bani europeni, prin care laboratorul de anatomie patologică al unității medicale a fost dotat cu echipamente moderne.

La eveniment, alături de medici și asistenți, au participat Lucia Daina, directorul medical al spitalului, Ioana Popa, de la Direcția Management Proiecte cu Finanțare Internațională (DMPFI) a Primăriei Municipiului Oradea, cea care a scris proiectul, și Ovidiu Țica, medicul șef al Laboratorului de anatomie patologică.

Ioana Popa le-a mulțumit colegilor care au muncit la proiect, atât celor de la DMPFI, cât și celor de la SCJU, și a spus că proiectul nu este despre aparate medicale moderne, ci despre oameni, medici și comunități.

Prezentarea proiectului a fost făcută de medicul Ovidiu Țica: „Mulți dintre noi au avut pe cineva cu cancer în familie. Pentru acești pacienți este foarte important ca analizele să fie făcute cât mai repede și rezultatele să fie cât mai precise. Mulți pacienți se adresau mediului privat pentru unele analize întrucât tratamentul personalizat este foarte important, acum le putem face aici. În 2023, în Bihor, au fost înregistrate 22 de mii de cazuri noi de cancer. Deși este prima sau a doua cauză de deces la nivel mondial, jumătate dintre bolnavi supraviețuiesc și acest lucru se datorează în mare parte medicilor și aparaturii moderne”.   

Scopul principal al proiectului a fost asigurarea accesului egal la servicii medicale de calitate și consolidarea rezilienței sistemului sanitar bihorean, prin dotarea laboratorului de anatomie patologică al Spitalului Județean cu aparatură performantă, capabilă să susțină un diagnostic precis al cancerului și tratamente personalizate.

Până în prezent, au fost achiziționate 41 de echipamente medicale moderne, printre care se numără un Histoprocesor automat, un Scaner de lame cu încărcare continuă și sisteme avansate pentru imunohistochimie (IHC), imunofluorescență (IF) și hibridizare în situ (ISH). Aceste dotări permit: Identificarea exactă a profilului tumoral, esențială pentru stabilirea unui tratament personalizat; reducerea erorilor umane prin automatizarea proceselor de colorare și montare a lamelor; creșterea numărului de blocuri tisulare analizate anual de la 51.249 în 2023 la 61.500 în primul an de operare; reducerea timpului de diagnostic și creșterea vitezei de obținere a rezultatelor; scăderea costurilor de operare și consum redus de energie electrică; suport tehnic de durată: majoritatea echipamentelor pot fi folosite cel puțin 10 ani, iar piesele de schimb vor fi disponibile cel puțin 5 ani după expirarea garanției.

Cele mai scumpe dintre aparatele achiziționate sunt scanerul de lame cu încărcare continuă și sisteme avansate, care a costat aproximativ 300 de mii de euro și stația de colorare și montare, în jur de 200 de mii de euro.

„Din păcate, în toate spitalele din țară, anatomia patologică este cenușăreasa. Nu prea se primesc bani. Ultimele dotări parțiale ale laboratorului, înainte de acest proiect, au fost făcute în 2019, câteva echipamente cumpărate, microscoape, și înainte, în 2009. În Departament avem 5 medici, 3 biologi, 11 asistenți, două îngrijitoare și doi autopsieri plus 4-5 rezidenți”, a spus, pentru Crișana, medicul Ovidiu Țica, adăugând că, în viitor, își dorește ca laboratorul să fie digitalizat pentru ca cetățenii să poată urmări traseul analizelor. Investiția pentru digitalizare este estimată la aproximativ 300 de mii de euro.

Proiectul „Dotarea laboratorului de anatomie patologică pentru diagnosticul cancerului din cadrul Spitalului Clinic Județean de Urgență Bihor” a fost finanțat din fonduri nerambursabile prin Programul Sănătate, cu sprijinul Fondului European de Dezvoltare Regională (FEDR) și are o valoare totală de aproape 10 milioane de lei din care aproape 8,45 milioane de lei bani europeni nerambursabili.