"Oricât îi sunt de prieten, trebuie să recunosc că îl invidiez puţin pe profesorul Bumbu"
* afirmă conf. univ. dr. Ioan Coman, şeful Secţiei Clinice de Urologie a Spitalului Municipal Cluj-Napoca
Înscriindu-se într-un ciclu de manifestări ştiinţifice, iniţiate cu câţiva ani în urmă de prof. univ. dr. Gheorghe Bumbu, şeful Clinicii de Urologie din cadrul Spitalului Clinic Judeţean Oradea, în beneficiul urologilor din Ardeal, Simpozionul "Dincolo de BPH: LUTS", organizat cu sprijinul financiar al firmei de medicamente Yamanouchi, a reunit, ieri, la clinica orădeană o serie de specialişti din domeniu, parteneri şi colaboratori ai reputatului medic. Astfel, au fost prezenţi şase medici şi două asistente de la Secţia Clinică de Urologie a Spitalului Municipal Cluj-Napoca, împreună cu coordonatorul acesteia, conf. univ. dr. Ioan Coman, dr. Sorin Popescu, de la Clinica de Oncologie din Cluj-Napoca, conf. dr. Viorel Bucuraş, de la Timişoara, precum şi şefii serviciilor de urologie din Baia Mare, Satu Mare, Şimleul Silvaniei, Zalău, Negreşti Oaş, Blaj, Alba-Iulia, Sibiu. Prima parte a zilei a fost consacrată unor operaţii demonstrative endoscopice, nu mai puţin de 18, după care, cu începere de la ora 16.00, a avut loc o masă rotundă, bun prilej pentru participanţi de a aborda aspecte legate de ultimele noutăţi în domeniu.
Profitând de prezenţa atâtor specialişti urologi în oraşul nostru, am stat de vorbă cu câţiva dintre ei, solicitându-le opinii cu privire la manifestarea ştiinţifică, ajunsă la a treia ediţie.
Conf. univ. dr. Ioan Coman: "Nu este pentru prima oară când dau curs invitaţiei profesorului Gheorghe Bumbu, însă de fiecare dată o fac cu plăcere, deoarece îl apreciez ca pe unul dintre cei mai valoroşi urologi din ţară, care coordonează una dintre cele mai prestigioase secţii de urologie din România. Este o clinică bine dotată, cu aparatură de ultimă oră şi, oricât îi sunt de prieten, trebuie să recunosc că îl invidiez puţin pentru talentul său de manager. De asemenea, aici am întâlnit medici capabili să utilizeze aceste aparate cu un deosebit talent şi competenţă, iar rezultatele pe care colectivul le prezintă la manifestările ştiinţifice din ţară, dar şi de peste hotare, stârnesc întotdeauna interesul celorlalţi specialişti şi aprecierea lor unanimă.
Prin intermediul unor astfel de intervenţii demonstrative, profesorul Bumbu intenţionează să stimuleze implementarea unor tehnici minim invazive în spitalele municipale şi orăşeneşti din Ardeal. Laserterapia este în fază de pionierat în România şi, din informaţiile mele, se mai practică doar la Secţia de Urologie a
Spitalului Militar din Bucureşti. Dezvoltarea tehnicii de laparoscopie (prin intermediul unor incizii tegumentare de sub 1 cm se pot extirpa rinichi, prostate, tumori vezicale etc.) în ţara noastră, aduce urologia românească în activitatea medicală europeană şi internaţională, scutind mulţi bolnavi de intervenţia chirurgicală clasică, cu bisturiul. Pentru toate acestea, precum şi pentru atractivul program pe care ni l-a oferit în această frumoasă zonă, aş dori să-i mulţumesc profesorului Bumbu şi distinsei sale soţii."
Dr. Ionel Balint, Spitalul Orăşenesc Blaj: "Sunt pentru a cincea oară la Clinica de Urologie din Oradea şi, trebuie să recunosc, că de fiecare dată m-am simţit extraordinar. Am avut ocazia să asist la o serie de intervenţii care de care mai interesante, de la NLP-uri până la rezecţii endoscopice de prostată sau prostatectomia radicală. Sunt puţine locuri în ţară unde se utilizează astfel de tehnici şi asta doar datorită prof. Bumbu, care se află mereu în căutarea unor noi metode de tratament urologic."
Dr. Omer Hadi, Spitalul Orăşenesc Negreşti: "Am răspuns şi voi răspunde de fiecare dată invitaţiei profesorului Gheorghe Bumbu, mai ales că fiecare participare la astfel de demonstraţii înseamnă noi oportunităţi de aprofundare a modernelor şi performantelor tehnici practicate cu succes la clinica orădeană. Acest lucru ne ajută foarte mult, mai ales că încercăm cu toţii să limităm cât mai mult intervenţiile clasice în favoarea celorlalte tehnici".
Comentarii
Nu există nici un comentariu.