Pentru transportul persoanelor cu Covid-19 - Autospecială unică în România
Județul Bihor are, începând de ieri în dotare, o autospecială pentru transportul pacienților critici înalt contagioși, unică în România. Ea a costat în jur de 200 de mii de euro, poate transporta doi pacienți în același timp, este special compartimentată, iar aerul din interior este în permanență decontaminat.
Inspectoratului pentru Situații de Urgență „Crișana” al județului Bihor (ISU Bihor) a fost luni, 9 noiembrie, gazda prezentării unei autospeciale pentru transportul pacienților critici înalt contagioși, eveniment la care au luat parte managerul Spitalului Clinic Județean de Urgență Oradea, dr. Gheorghe Carp, șeful UPU-SMURD Bihor, dr. Hadrian Borcea, și inspectorul șef al ISU Bihor, colonelul Sorin Mihai Caba.
„Am profitat de o finanțare lansată pentru a putea reacționa cât mai repede în lupta împotriva coronavirusului. Pe lângă aparatura medicală comandată de Spitalul Județean și achiziționată prin aceste fonduri europene, Spitalul Județean, la sugestia UPU, a achiziționat și o autosanitară destinată transportului pacienților cu Covid-19. În premieră națională, această autosanitară a fost în așa fel configurată încât să fie pregătită pentru acest tip de pacienți și cred că acest model va fi urmat și de alte dotări ale ambulanțelor din România. Valoarea autospecialei este de aproximativ 200 de mii de euro, dar este necesară pentru a asigura atât securitatea cadrelor medicale, cât și a pacienților. O altă noutate importantă este că poate transporta doi pacienți în același timp care pot fi și tratați, li se poate asigura primul ajutor”, a spus medicul Gheorghe Carp.
Despre dotările noii autospeciale a vorbit șeful UPU-SMURD Bihor, dr. Hadrian Borcea: „Conceptul s-a născut după primele trei luni de la declanșarea pandemiei, când, după ce am transportat mulți pacienți critici de la un spital la altul, ne-am dat seama că e nevoie de ceva în plus, decât ce aveam ca resurse de transport pentru această categorie de pacienți, atât din perspectiva asistenței medicale, cât și a siguranței personalului. În esență, am încercat să depășim momentul acelor izolete care creau o siguranță pentru personalul medical, dar un motiv de stres în plus pentru pacienți”.
Autospeciala este dotată cu aparatură modernă și concepută astfel încât să asigure cerințele, atât pentru asistarea pacienților în stare critică, cât și pentru siguranța personalului, dispunând de mijloace de decontaminare a aerului din interior și de un nou tip de compartimentare. În cabina medicală există separatoare din folie specială, transparentă, pentru fiecare pacient în parte, iar personalul poate să supravegheze sau să intervină asupra pacienților prin intermediul unor prelungiri – mâneci, fără a intra în contact direct cu aceștia. De asemenea, autospeciala este prevăzută cu un compartiment utilizat de personalul medical pentru echipare/dezechipare costume de protecție, acesta fiind complet separat de cabina medicală și cabina conducătorului auto.
Autospeciala va fi încadrată cu un echipaj SMURD, format din medic specialist medicină de urgență, asistent medical, precum și doi pompieri militari paramedici, din care un conducător auto.
„Chiar dacă este destinată transportului pacienților cu Covid-19, în situația unui accident sau eveniment cu victime multiple și această autospecială poate sprijini intervenția și transportul victimelor de la locul accidentului spre spital. Nu doar doi pacienți înalt contagioși pot fi transportați, ci și doi pacienți în stare gravă, asistați medical. Practic, capacitatea de intervenție a ISU Bihor într-un eveniment de amploare, a crescut odată cu această nouă dotare”, a spus inspectorul șef al ISU Bihor, colonelul Sorin Mihai Caba.
Comentarii
Nu există nici un comentariu.