La sfârşitul anului 2008, în baza de date a Casei de Asigurări de Sănătate Bihor se aflau peste 26.000 de contribuabili. Aproximativ 6.000 dintre aceştia sunt trecuţi pe "lista neagră", deoarece figurează cu debite restante mai mari de 10 lei, întreaga sumă a datoriilor faţă de CAS ridicându-se la peste 4.000.000 lei.

După o analiză amănunţită a activităţii pe anul 2008, CAS Bihor a constatat că, dintre cele 26.845 de persoane fizice care contribuie la fondul de asigurări de sănătate, 6.651 au acumulat datorii care se ridică la exorbitanta sumă de 4.824.000 lei. Aceştia nu şi-au achitat contribuţiile şi au primit penalităţi de întârziere. Potrivit purtătoarei de cuvânt a Casei de Asigurări de Sănătate din judeţ, Oana Giurcă, au fost luate măsuri pentru recuperarea debitelor. Astfel, baza de date cu bihorenii datornici a fost reactualizată în permanenţă, fiind pusă în aplicare şi executarea silită pentru debitorii identificaţi şi aflaţi în evidenţa CAS. Urmează apoi o serie de etape prin care se încearcă recuperarea banilor, ajungându-se chiar la identificarea conturilor bancare, a bunurilor mobile şi imobile deţinute de către debitorii aflaţi în proces de executare silită. CAS încearcă să îşi recupeze banii, deoarece structura bugetului pe care îl primeşte de la Casa Naţională de Asigurări de Sănăte este elaborată. În funcţie de cheltuieli şi denumirea categoriilor, suma iniţială pentru asistenţa medicală din anul precedent a fost de 337.252.000 lei, însă la final s-a constatat că a fost necesar un buget de aproape 400.000.000. Cele mai mari sume au fost alocate asistenţei medicale primare şi medicamentelor pentru boli cronice cu risc crescut, utilizate în programele naţionale cu scop curativ. În cazul indemnizaţiilor pentru concediile de boală suportate din fondul unic de asigurări sociale de sănătate au fost alocaţi, în 2008, 21.149.920 lei. De asemenea, CAS a primit pentru cheltuielile activităţii proprii 2.776. 480 lei, iar pentru materialele necesare, alte 995.770 lei.

CAS Bihor a încheiat anul trecut contracte cu 912 unităţi sanitare, ponderea cea mai mare având-o cabinetele medicale de familie (328 în domeniul asistenţei medicale primare), iar locul doi fiind ocupat de cabinetele stomatologice, cu 250 de contracte. Printre furnizorii de servicii medicale care au încheiat, anul trecut, contracte cu CAS Bihor se numără şi 211 farmacii. "Partenerii de contact" sunt furnizorii de servicii medicale şi medicamente care încheie contract cu unitatea în vederea acordării serviciilor care sunt ulterior decontate integral sau parţial de CAS Bihor, în funcţie de modul în care stipulează legislaţia în vigoare.