Spitalul Clinic Județean de Urgență Bihor marchează, începând cu data de 25 aprilie, un progres semnificativ în domeniul sănătății feminine, prin introducerea unui echipament medical de ultimă generație – un aparat de ablație cu radiofrecvență, destinat tratamentului fibroamelor uterine și anumitor forme de adenomioză.

 

„Este, la ora actuală, singurul dispozitiv de acest tip disponibil într-o unitate sanitară publică din România, în cadrul specializării ginecologie. Procedura va fi accesibilă tuturor pacientelor care prezintă indicație medicală pentru această intervenție”, precizează Spitalul Judeţean Bihor. Noua tehnologie oferă o alternativă modernă și minim invazivă la chirurgia clasică, permițând tratarea afecțiunilor fără incizii, cu durate reduse de spitalizare și o recuperare rapidă, având un impact minim asupra activităților zilnice ale pacientelor. Un beneficiu esențial, în special pentru femeile tinere sau cele care își doresc să devină mame, este faptul că tratamentul prin radiofrecvență susține păstrarea fertilității, devenind astfel o soluție eficientă și blândă, adaptată nevoilor și planurilor de viață ale pacientelor.

Această tehnologie inovatoare deschide perspective importante în gestionarea afecțiunilor ginecologice, oferind soluții personalizate, sigure și adaptate stilului de viață al femeii moderne, în special celor care doresc să evite intervențiile chirurgicale majore și să își păstreze integritatea anatomică și funcțională a uterului.

Recuperarea post-intervențională este rapidă, cu posibilă simptomatologie dureroasă pelvină minimă, reintegrare socială și familială imediată. Majoritatea cazurilor nu necesita o internare de peste 24 de ore.

Pentru asigurarea unui nivel ridicat de competență în utilizarea acestui echipament de ultimă generație, o echipă de medici din cadrul Maternității (Staționarul III al spitalului) a participat la un program de formare în cadrul Spitalului Santa Maria Nuova din Florența. Dr. Florin Szasz, medic primar obstetrică-ginecologie și șeful Secției Clinice OB I, şi dr. Samuel Geza, medic primar obstetrică-ginecologie și medic coordonator al blocului de nașteri, au fost cei care și-au însușit abilitățile necesare realizării acestor intervenții le cel mai vechi spital din Europa cu activitate medicală neîntreruptă încă din anul 1288.

Achiziția aparatului a fost posibilă „datorită contribuției generoase a mediului de afaceri din Oradea, precum și a unor oameni care au înțeles cât de important este accesul la tratamente inovatoare în sistemul public de sănătate. Este un gest de încredere, un simbol al solidarității și, totodată, o investiție concretă în sănătatea femeilor din întreaga regiune. Acest aparat a fost pus în funcțiune cu sprijinul conducerii spitalului, care a direcționat resurse financiare pentru a putea susține costurile asociate intervențiilor și consumabilelor aferente”.