16 medici fac gratuit la Felix un curs care i-ar fi costat până la o mie de euro

Timp de două zile, 16 medici s-au întâlnit la Băile Felix pentru a participa la un curs de resuscitare, în premieră în România. Cursul se numeştePediatric Life Support", este susţinut de nouă instructori din cadrul a trei spitale din Londra şi urmăreşte dezvoltarea segmentului de urgenţe pediatrice din cadrul medicinei de urgenţă.

Asociaţia SARTISS, în parteneriat cu serviciul UPU-SMURD Bihor şi Consiliul Naţional Român de Resuscitare, organizează, în perioada 31 ianuarie - 1 februarie 2012, la Băile Felix, cursul intitulat European Pediatric Life Support. Acest curs a fost organizat sub autoritatea Consiliului European de Resuscitare, fiind primul curs de acest fel din România. Cei 16 cursanţi sunt medici din structurile de urgenţă UPU-SMURD din majoritatea centrelor naţionale de pregătire în medicina de urgenţă: Oradea, Timişoara, Cluj-Napoca, Târgu-Mureş, Iaşi, Bucureşti. „Este primul curs de acest fel care se ţine în România. Până acum, medicii care doreau să facă acest curs erau nevoiţi să meargă în altă ţară şi să plătească între 500 şi 1.000 de euro. Cursul este foarte riguros pentru că se desfăşoară după regulile Consiliului European de Resuscitare şi urmăreşte obţinera maximului de la participanţi, în doar două zile", a spus pentru Crişana şeful SMURD Bihor, Hadrian Borcea, care a ţinut să-i mulţumească medicului Mihai Botea care a făcut posibilă realizarea evenimentului.

Un prim pas în dezvoltarea urgenţelor pediatrice

Cei nouă instructori sunt medici de medicină de urgenţă, pediatri şi anestezişti din cadrul a trei spitale din Londra. Delegaţia britanică susţine de mai mulţi ani astfel de cursuri care promovează instruirea şi dezvoltarea abilităţilor în concordanţă cu ultimele ghiduri şi protocoale în domeniu. Evenimentul este considerat de către organizatori un prim pas în dezvoltarea segmentului de urgenţe pediatrice din cadrul medicinei de urgenţă, fiind extrem de util pentru dezvoltarea profesională a medicilor din aceste structuri. Cursul, promovat de Consiliul European de Resuscitare, vine să alinieze şi să încurajeze practica şi aplicarea protocoalelor curente în structurile de urgenţe pediatrice cu o rigurozitate aparte. Pregătirea teoretică a cursanţilor s-a făcut individual, pe parcusul a 30 de zile, aceştia având la dispoziţie bibliografie de specialitate. Pe parcusul celor două zile de cursuri de la Felix, se vor simula cazuri, unde cursanţii vor aplica cunoştinţele teoretice, în practică, utilizând ultimele modele de simulatoare de pacient. Echipamentele educaţionale sunt aduse atât din ţară, cât şi din străinătate şi puse la dispoziţie de un spital din Londra.