Schizofrenia paranoidă exclude şofatul
Un caz bizar:
Chiar dacă refuză să creadă, legea precizează că
Un răspuns cel puţin ciudat (altfel imposibil de crezut) a prezentat Direcţiei de Sănătate Publică pacientul Anton Dumuţa, născut în 18 septembrie 1956, cu domiciliul actual în localitatea Stânceşti, referitor la posibilitatea obţinerii permisului de conducere. Timp de peste nouă ani a fost pacientul nelipsit al Spitalului de Psihiatrie şi Măsuri de Siguranţă Ştei, diagnosticul fiind schizofrenie paranoidă cu discernământ alterat. Drept urmare, în Bihor, la solicitarea sa de a se înscrie la şcoala de şoferi, pentru obţinerea permisului de conducere, comisia de expertiză medico-legală îl consideră inapt, potrivit prevederilor art. 113, Cod Penal. Actul constatator este semnat de trei medici renumiţi cu competenţe în domeniu: dr. Gabriel Mihalache, dr. Horia Ardelean, dr. Vasile Vlăduţ.
Nemulţumit de răspunsul primit, Anton Dumuţa face o plângere la Preşedinţie, pleacă la Bucureşti şi obţine de la un cabinet medical privat acceptul de a urma cursurile unei şcoli de şoferi, evident, cu finalizare în obţinerea permisului mult râvnit. Pusă în gardă de acest răspuns, care nu ţine cont de realitatea indubitabilă şi de prevederile legale în vigoare, Direcţia de Sănătate Publică trimite un răspuns pe adresa Secretarului de Stat din Ministerul Sănătăţii, pentru a lua la cunoştinţă flagrantul comis. Există o hotărâre de Guvern, hotărâri ale Ministerului Sănătăţii şi de Interne în care sunt stipulate nişte baremuri privind bolile care nu permit înscrierea la cursurile şcolii de şoferi şi obţinerea permisului de conducere, ne preciza dr. Horia Ardelean, medic primar psihiatru. Ar fi o crimă atât pentru el, cât şi pentru persoanele aflate în trafic, să fie admis, în condiţiile în care în această boală, chiar dacă există momente de luciditate, criza poate apărea oricând, făcând ravagii. Comisia noastră i-a respins solicitarea, considerându-l inapt.
A fost de nenumărate ori internat în spitalul nostru, opina şi dr. Carmen Ghilea, directorul Spitalului de Psihiatrie şi Măsuri de Siguranţă Ştei. Făcea tratament cât făcea, apoi solicita externarea pe propria răspundere şi nu sunt sigură că îşi continuă tratamentul în ambulatoriu. A fost internat o dată cu Decretul 113, însă nu-i păsa, o ţinea întruna pe a sa: "este sănătos, apt pentru şoferie". Un neadevăr cras.
Medicul psihiatru, directorul Policlinicii Beiuş, dr. Aurel Cozac, ne preciza: "avem în evidenţele noastre, la Psihiatrie, peste 100 de bolnavi care, după tratamentul urmat în spital îl continuă în ambulator, prezentându-se, apoi, la cabinetul nostru. Însă, Anton Dumuţa nu cred că-şi continuă tratamentul acasă. Acum este internat la Nucet, dar nici acolo se pare că nu se astâmpără: ameninţă pe toată lumea, este deseori violent, fiind propus a fi încadrat în Decretul 114, cu internarea în Spitalul de Psihiatrie şi Măsuri de Siguranţă Ştei, până la vindecare. Cum dânsul a avut permis de conducere înainte, dar a avut un accident de maşină, care, pare-se, i-a acutizat suferinţa, doleanţa de a obţine un nou permis este din punctul său de vedere un drept legal, pe care l-a susţinut şi la Preşedinţia ţării. Din păcate, este un caz complicat, care cere atenţie maximă în darea soluţiei".
***
Că unele persoane au obţinut permis de conducere pe căi neortodoxe este o tară specifică nu numai Bucureştiului, de unde a obţinut şi Anton Dumuţa avizul favorabil, ci şi în alte părţi, inclusiv în Bihor, până la apariţia noului cod rutier. "Acum, atenţia este triplată peste tot, medicul care-şi dă avizul în specialitatea sa, pe fişa de consultaţii medicale tip A (B) pentru conducătorii de autovehicule, răspunzând penal pentru incorectitudine", ni se mai precizează.
Neati luat si luciditatea mai ieri stiam când sa ne vedem un prieten acum noi bolnavii suntem închiși pe viata in casa,va multumim.si cu luminozitate sufletească tot ma încred in dumneavoastra dar nu cred in mine ca pot sta atât în casa
Sunteti demni de ceea ce faceti .dar neati luat noua bolnavilor toate drepturile n-avem voie sa muncim n-avem voie sa conducem masina,n-avem voie să fumam marijuana ca ajungem la spital,n-avem voie nimic ,va multumesc .faceti ceva cu viața noastră nu ne închideți in casa.