Se îngroaşă gluma pentru angiograful recondiţionat de la Spitalul Judeţean - Suspendat pentru nereguli
Pentru prima dată de la declanşarea scandalului legat de angiograful de la Centrul „Viva Anima", angiograf despre care s-a susţinut că are componente reuzinate, ceea ce ar încălca normele europene, autorităţile naţionale oferă un răspuns. Şi nu unul pozitiv. Săptămâna trecută, la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Oradea, o echipă de la Comisia Naţională pentru Controlul Activităţilor Nucleare (CNCAN) a făcut un control care a vizat angiograful despre care se bănuia că ar conţine componente recondiţionate. În urma controlului, inspectorii au întocmit un raport care conţine nu mai puţin de 8 pagini şi în care sunt consemnate 40 de nereguli. Drept urmare, a fost suspendată atât autorizaţia de amplasare a angiografului, cât şi cea de utilizare a lui.
Recondiţionare permisă de normele UE?
Declanşat în urmă cu două săptămâni, scandalul angiografului a bătut pasul pe loc până ieri. Acuzaţiile aduse în spaţiul public au fost repede contrate de managerul Spitalului Judeţean, Gheorghe Carp şi de Primăria Oradea care afirmau la unison că „producătorul a comunicat faptul că sistemul este nou în forma livrată, iar componentele mecanice reciclate au fost integrate în echipament ca urmare a programului Philips de protecţie a mediului" şi că „Directiva 2012/19/UE a Parlamentului European și a Consiliului din 4 iulie 2012 privind deșeurile de echipamente electrice și electronice (DEEE) specifică faptul că producătorii trebuie încurajați să integreze materialele reciclate în noile echipamente". Pentru a confirma sau infirma informaţiile, la începutul lunii decembrie, ziarul Crişana a făcut cere de informaţii la Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA) (Nr. 1974/VIII/2), de unde a primit răspuns că „în acest moment, pe rolul Serviciului teritorial Oradea nu figurează niciun dosar penal având ca obiect aspectele menţionate în solicitare". Mai mult, săptămâna trecută, când s-a declanşat controlul CNCAN, Crişana a cerut un punct de vedere din partea directorului medical Hadrian Borcea. „Inspectorii sunt la noi şi verifică aparatura radiologică. Nu ştim dacă o fac în urma unei sesizări sau e doar un control de rutină. Aceste controale se fac anual şi vom putea comenta doar după ce vom primi raportul lor de evaluare", spunea atunci Hadrian Borcea.
Activitate suspendată şi dosare penale
Conform inspectorului Dorin Bodnar de la CNCAN, cel care a condus controlul, acesta nu a fost deloc de rutină, ci s-a declanşat pe baza unei dispoziţii primite din interiorul Comisiei Naţionale pentru Controlul Activităţilor Nucleare. Conform aceleiaşi surse, controlul a vizat în special angiograful, raportul fiind mai mult decât concludent în acest sens. „Raportul în urma cercetării efectuate se întinde pe 8 pagini şi are 40 de puncte menţionate. Prima măsură luată a fost suspendarea autorizaţiei de amplasare a angiografului şi a celei de funcţionare pentru că actele din dosar nu corespundeau cu realitatea", a explicat, pentru Crişana, inspectorul Dorin Bodnar de la CNCAN. Situaţia este însă şi mai gravă pentru că dosarul trimis pentru avizarea angiografului conţine acte false.
„Cei care au întocmit documentaţia au omis să ne prezinte anumite informaţii foarte importante, ba mai mult, acesta a conţinut documente false care au dus la obţinerea autorizaţiei de funcţionare. Nu este de competenţa noastră să facem dosare penale, dar în mod sigur autorităţile se vor sesiza şi cei vinovaţi, cei care au făcut documentaţia, se vor alege cu dosare penale. Mai ales că problema este una mai complexă, la mijloc fiind fonduri europene", a mai spus Dorin Bodnar.
O sinucidere suspectă
Faptul că dosarul conţinea acte false şi fusese vizat, ridică şi alte semne de întrebare, cu privire la inspectorii de la CNCAN. Responsabilitatea vizării dosarului angiografului de la Spitalul Judeţean i-a revenit Luminiţei Dumitru, care s-a sinucis recent. Cauza, conform presei centrale, a fost tocmai avizarea unor dosare pentru utilizarea aparaturilor nucleare, cum este angiograful de la Spitalul Judeţean Oradea. Luminiţa Dumitru ar fi fost chemată în biroul şefului de la CNCAN, Constantin Popescu, care i-ar fi adus la cunoştinţă semnarea ilegală a actelor pentru angiograful de la Spitalul Judeţean din Oradea, fiind ameninţată că va fi reclamată la DNA. Suferind de depresie, femeia s-a aruncat în Lacul Morii din Bucureşti pe 27 noiembrie lăsând în urmă şi un bilet de adio în care ar fi scris că nu mai suportă nedreptatea şi presiunile din partea conducerii CNCAN.
„Aşa ceva este exclus!"
Fiind manager al Spitalului Judeţean în perioada în care a fost întocmit dosarul angiografului, Gheorghe Carp susţine că nu a primit nicio înştiinţare cu privire la suspendarea activităţii angiografului şi că nu intră în atribuţiile CNCAN să constate dacă acesta are componente noi sau recondiţionate. „La dosar nu pot fi alte acte decât cele trimise de cel care a făcut importul angiografului plus hârtiile clare şi bine stipulate care ni se cer de către CNCAN. Noi nu am primit nicio înştiinţare cu privire la suspendarea activităţii angiografului. În plus, cei de la CNCAN nu au competenţă să verifice dacă un aparat este reuzinat sau nu. Pentru asta există Oficiul Tehnic de Dispozitive Medicale, care funcţionează în subordinea Ministerului Sănătăţii", a spus, pentru Crişana, Gheorghe Carp. În ceea ce priveşte contestarea raportului întocmit de CNCAN sau dosarele penale, Gheorge Carp a mai adăugat: „dacă se dovedeşte că actele nu au fost întocmite corect este normal să se ajungă la dosare penale, dar eu cred că în proporţie de 99,9%, aşa ceva este excus. Cât despre raportul CNCAN, specialiştii trebuie să vadă ce şi cum şi dacă va fi cazul îl vom contesta". Conform aceleiaşi surse, persoana care s-a ocupat de întocmirea dosarului şi care, dacă se va dovedi că acesta conţine acte false, se va alege cu dosar penal, este fizicianul medical Florina Corbu de la Spitalul Judeţean.
Un portbagaj de acte
Ieri, fizicianul medical Florina Corbu a avut o întâlnire la sediul CNCAN cu preşedintele Constantin Popescu căruia i-a dus „un portbagaj de acte", prin care, susţine managerul Gheorghe Carp, a demonstrat că toate constatările controlului efectuat de Dorin Bodnar sunt nule. „Fizicianul nostru a demonstrat cu acte că nu este vorba de nicio fraudă, ceea ce înseamnă că toată declaraţia pe care v-a dat-o inspectorul Bodnar este nulă. Mai mult, vineri vom primi autorizaţia de funcţionare pentru angiograf, la mijloc fiind o neînţelegere", a spus Gheorghe Carp. Dacă se va dovedi că angiograful de la Centrul Euroregional de Intervenţie Cardio-vasculară Invazivă „Viva Anima" a fost achiziţionat cu încălcarea cerinţelor UE, Primăria Oradea va trebui să achite înapoi banii, din fonduri proprii. Cel mai mult de suferit vor avea însă bolnavii, care nu vor mai putea beneficia de ajutorul medical de înaltă precizie şi eficienţă furnizat de specialiştii care lucrează la angiograf.
Acum, imi fac mea culpa pentru ce am scris atunci.
Florina, pentru ca te stim fata cuminte, si desteapta, ia spune tu tot ce stii. Gandeste-te la urmatorul lucru: iti este mai aproape camasa decat cojocul. Da-l in ma-sa si spune adevarul. Facem pariu ca va spune ca ai facut toate "alea" din proprie initiativa, ca el nu ti-a cerut sa ..., ca tu ai facut, ai dres...?
Acum este momentul: In 2013 Fondurile Europene nerambursabile se Acorda si la noi la fel de Usor ca si in celelalte state membre ale Uniunii Europene! Iata cum obtii fonduri europene pentru afacerea ta in doar 2 luni si 17 zile. Aflii mai multe detalii pe site-ul:Fonduri Europene Nerambursabile Ro