Cu ocazia unui interviu recent, Dorel Dulău, directorul general al Casei Județene de Asigurări de Sănătate Bihor, avertiza asupra creșterii incidenței cancerului, inclusiv la copii, enumerând și câteva dintre măsurile luate la nivel național și, mai ales, județean, pentru combaterea bolilor oncologice.

Pentru început, interlocutorul nostru a prezentat câteva date statistice elocvente pentru evoluția cazurilor oncologice: „Așa cum se prezintă în Planul Național de Combatere și Control al Cancerului, stabilit la nivelul Comisiei multidisciplinare de oncologie din cadrul Ministerului Sănătății, în urma analizei de situație, raportându-ne la anul 2020, în România au fost diagnosticate 95.276 de cazuri noi de cancer. Cât privește proiecția pentru România, se estimează că între anii 2020-2040 incidența cancerului va crește cu aproximativ 7%. În privința numărului mediu de cazuri noi luate în evidență în cadrul rețelei naționale de onco-hematologie pediatrică, acesta este de 410 pe an, pentru grupa de vârstă cuprinsă între 0 și 19 ani și de 324, pentru cea între 0 și 14 ani. În plus, un studiu arată că, pentru societatea românească, este deosebit de importantă supravegherea incidenței cancerului la copii, principalele tipuri ale bolii care îi afectează pe aceștia fiind leucemiile, limfoamele, tumorile sistemului nervos central sau la țesuturile osoase. Totodată, mortalitatea prin cancer reprezintă 19 procente din totalul deceselor, cancerul fiind a doua cauză a mortalității în România, după bolile cardiovasculare. Astfel, în anul 2020, la nivel național au decedat din cauza cancerului peste 53.000 de persoane, rata mortalității cauzate de cancer fiind cu 7% mai mare decât media Uniunii europene”.

Șeful CAS Bihor a expus apoi câteva date referitoare la cazuistica oncologică din județ:

„Cât privește Bihorul, numărul bolnavilor de cancer luați în evidență și tratați în cadrul Programului național de oncologie, derulat la nivelul instituției noastre, este de 3.806, din care cinci copii, datele fiind raportate la nivelul anului 2023”.

În cea de-a doua parte a interviului, Dorel Dulău a vorbit despre demersurile inițiate de Casa Națională de Asigurări de Sănătate și Ministerul Sănătății în vederea prevenirii și reducerii ratei incidenței bolilor oncologice, menționând, pentru început, elaborarea registrelor naționale pentru bolile oncologice: „În al doilea semestru al anului 2023 a fost aprobat, prin hotărâre de guvern, Registrul Național de Cancer, care până la finele anului 2024 va fi operațional, iar Registrul Național de Onco-Hematologie Pediatrică este deja operațional. În acest registru sunt consemnate toate cazurile de cancer luate în evidență în rețeaua națională de onco-hematologie pediatrică începând cu anul 2010”.

O altă noutate pe care directorul general al CAS Bihor a ținut să o semnaleze ține de diagnosticarea timpurie a cancerului, pe care Dorel Dulău o consideră esențială în combaterea bolilor oncologice:

„Importantă, în acest context, este implicarea Casei Naționale de Asigurări de Sănătate, în special a doamnei președinte dr. Valeria Herdea, în modificarea legislației privind contractarea serviciilor medicale începând cu iulie 2024, inclusiv în ceea ce privește depistarea timpurie a cancerului, indiferent dacă persoanele posibil bolnave sunt asigurate sau nu.

Astfel, prin noul contract-cadru aplicabil de la 1 iulie 2024, care va fi încheiat între casele județene de asigurări de sănătate și furnizorii de servicii medicale, persoanele neasigurate vor beneficia de proceduri menite să prevină și să depisteze cancerul în stadiu timpuriu, aceste servicii urmând să fie decontate din bugetul de stat.

Referindu-mă la județul Bihor, există o dezvoltare continuă a tipurilor de servicii medicale aferente bolilor oncologice, de la spitalizarea de zi sau continuă, până la cele din ambulatoriu, de prevenție și de difuzare a informațiilor referitoare la cancer, ceea ce reprezintă o garanție pentru o societate echilibrată din perspectiva stării de sănătate a membrilor săi”.

La finalul dialogului nostru, Dorel Dulău, directorul general al CAS Bihor, a subliniat caracterul vital al acțiunilor de prevenție, precizând că diagnosticarea poate fi realizată în cadrul Centrului de oncologie din Spitalului Clinic Județean de Urgență Bihor, dar și al altor furnizori privați de servicii medicale spitalicești și ambulatorii oncologice. Șeful CAS Bihor a argumentat cu succesul campaniei derulate de Direcția de Sănătate Publică Bihor: „Subliniez eficiența activității de prevenție desfășurată la nivelul județului Bihor în privința cancerului de col uterin, unde majoritatea cazurilor diagnosticate - opt din zece - au fost cauzate de infecția cu virusul HPV. Conform informațiilor din campania desfășurată de DSP Bihor, rata supraviețuirii la cinci ani, în cazul diagnosticării timpurii, este de 91 la sută, pe când, atunci când cancerul este depistat într-un stadiu avansat, doar 16 persoane dintr-o sută supraviețuiesc bolii”.