Spitalul Clinic de Obstetrică-Ginecologie s-a unificat de ieri cu Spitalul Clinic Judeţean, devenind secţie exterioară a acestuia. Oficial, a încetat şi mandatul managerului Gavrilă Grebenişan, conducerea medicală a Maternităţii rămânând în continuare să fie exercitată de directorul medical dr. Petru Chitulea. Fuziunea presupune ca în viitorul apropiat Maternitatea să fie restructurată, urmând a fi disponibilizat personal şi reduse din secţii. În trecut, Maternitatea a fost unificată cu alte spitale de încă două ori, experimente la care ulterior s-a renunţat.

Managerul Gavrilă Grebenişan a prezentat datele financiare ale Maternităţii la momentul preluării de către Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Oradea. În ultimele două săptămâni s-a procedat la predarea arhivei şi a tuturor documentelor spitalului, inculsiv a celor clasificate. „Suntem în termenul prevăzut de lege, iar astăzi (ieri-n.r.) se va preda cazuistica medicală şi resursele umane, urmând a fi semnat protocolul de predare-primire. Spitalul are o situaţie financiară foarte bună", a spus managerul Gavrilă Grebenişan, citând datele financiar-contabile. Astfel, au fost plătiţi 1,4 miliarde de lei vechi la furnizori, în vistieria unităţii existând un sold de 2,8 miliarde de lei vechi. Unitatea mai are de încasat 12,8 miliarde de la CAS, realizând în plus venituri de 2,4 miliarde de lei vechi. Din sponsorizări au intrat în puşculiţa spitalului 8.568 de lei. Managerul a prezentat şi sumele investite pe durata mandatului său. Astfel, în perioada iunie-decembrie 2010 au fost investiţi 1.247.585 lei în reparaţii capitale, reamenajarea vestiarelor pentru medici şi asistente, precum şi dotări cu aparatură. În 2011 au fost alocate alte 2.926.000 de lei tot pentru reparaţii capitale şi dotări. „În ultimii 20 de ani am subzistat din punct de vedere medical cu aparatură second-hand. Tot ce s-a adus acum în Maternitate umple  acest gol şi ne situează la nivel european şi mondial în privinţa dotărilor", a punctat directorul medical dr. Petru Chitulea. Acesta a adăugat că va impune în viitor ca întreaga suflare a Maternităţii să fie centrată pe schimbarea atitudinii faţă de pacient după dictonul „pacientul nostru, stăpânul nostru". „Ani de zile s-a râs de asistentele de pe secţia mea, pentru că le-am impus să poarte boneţică şi o ţinută decentă, aşa cum o cer normele acestei meserii. Acum nu mai râde nimeni şi toată lumea este obligată să poarte boneţică. Schimbarea atitudinii faţă de pacient nu costă bani, de aceea toată lumea trebuie să înţeleagă că în viitor ne vom centra întreaga activitate profesională, de la abordarea pacientului cu zâmbetul pe buze până la externarea lui, cu profesionalism, pentru că rezultatul final este mulţumirea pacientului", a adăugat dr. Chitulea.

Reduceri de secţii şi de posturi

Fuziunea se va lăsa însă cu restructurarea secţiilor şi a personalului. Astfel, din patru secţii vor rămâne doar trei, fiind posibilă şi o concediere a personalului medical superior şi mediu. „În mod sigur vor fi reduse posturile în segmentul TESA, personalul tehnic, economico-financiar şi administrativ, deoarece trebuie să ne încadrăm în procentul de 70% asigurat pentru cheltuielile de personal", a spus managerul Grebenişan. Până anul trecut Maternitatea s-a încadrat cu cheltuielile de personal în procent de 63%, însă din cauza subfinanţării de la CAS, acestea au urcat la 77%. Spre exemplu, în martie au fost rezolvate 1.200 de cazuri, dar CAS a decontat doar 800. Deşi, teoretic, ieri a încetat şi contractul său de management, Grebenişan nu a precizat ce se va întâmpla în viitor. „Nu sunt legat de funcţie şi nu îmi fac probleme. Vom vedea ce se va întâmpla", a spus Grebenişan, aşteptând, se pare, ordine noi din partea municipalităţii orădene. În schimb, dr. Chitulea a ţinut să puncteze că „peste tot în lume managerii de spitale nu sunt medici, spitalele sunt manageriate de specialişti şi funcţionează ca o întreprindere care furnizează servicii medicale. Treaba managerului este să asigure cele mai bune servicii medicale pacientului şi el ne serveşte pe noi, medicii, pentru a putea să ne centrăm activitatea exclusiv pe pacient".

De la fondarea Maternităţii din Oradea, în 1920, unitatea a trecut prin trei fuziuni cu alte spitale, a explicat venerabilul dr. George Filip, invitat special al conducerii instituţiei. Prima a avut loc în 1932 şi a durat până în 1940. A doua a avut loc în intervalul 1970-1980, iar a treia are loc acum.