Spitalul Judeţean - Poligon clinic de încercare pentru tratamente de avangardă
Medici de la patru secţii ale Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă din Oradea au prezentat ieri studiile clinice care se efectuează în prezent în cadrul instituţiei.
În prezent, la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă din Oradea, se desfăşoară studii clinice la Secţiile de oncologie, dermatologie, cardiologie şi diabetologie. „Medicina face zi de zi paşi înainte şi se dezvoltă datorită studiilor clinice. Acestea pun în practică eficienţa şi particularităţile unor molecule descoperite în laborator. Noua lege a învăţământului pune un accent mai mare pe cercetarea ştiinţifică. În acest domeniu se cer dotări extrem de costisitoare. Fondurile pentru aceste dotări se câştigă de către cercetători prin concursuri la nivel naţional ori prin intermediul unor companii care aleg centrele unde să se desfăşoare studiile clinice pe criterii de seriozitate şi competenţă", a spus dr. Mircea Popescu, cardiolog. Dr. Amorin Popa, diabetolog, a precizat faptul că studiile clinice efectuate în cadrul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă din Oradea aduce onoare instituţiei şi un plus de valoare."Mă bucur că şi spitalul nostru este menţionat în aceste studii clinice. Diabetul zaharat ocupă primul loc în ierarhia studiilor clinice de gen. De menţionat este faptul că noua conducere a spitalului a fost sensibilă la doleanţele noastre, a înţeles importanţa acestor studii şi chiar ne-a motivat prin faptul că o parte din sumele primite să rămână secţiei care se ocupă de implementarea şi finalizarea studiilor clinice", a menţionat dr. Amorin Popa. Cei doi medici au fost completaţi de două colege, dr. Aniela Platona, oncolog, respectiv dr. Corina Bud, dermatolog, şi ele fiind implicate în câteva studii clinice. Pe oncologie, două testări sunt deja în curs, iar altele două stau să înceapă. „Pe secţia noastră se desfăşoară studii de fază III şi IV care vor să demonstreze eficacitatea tratamentelor oncologice respective", a spus dr. Aniela Platona. La Secţia de dermatologie, urmează ca în scurt timp să înceapă un studiu clinic legat de un medicament pentru ameliorarea simptomelor psoriasisului vulgar. „Pentru această boală a apărut un nou medicament, de această dată tablete, spre deosebire de cele utilizate până în prezent care erau medicamente injectabile, care ameliorează simptomatica. Studiile se efectuează pe persoane cuprinse între 8-60 de ani în opt centre universitare din România", a spus dr. Corina Bud. Cei patru medici au ţinut să sublinieze faptul că studiile clinice se desfăşoară în deplină legalitate, subiecţii fiind conştienţi de riscurile la care se expun. De asemenea, potrivit medicului Amorin Popa, este vorba despre nişte operaţiuni care se desfăşoară în paralel pe sute sau mii de pacienţi de pe diferite meridiane ale globului. Astfel, graţie profesionalismului celor de la Spitalul Judeţean, unitatea de la Oradea se bate de la egal la egal cu alte spitale şi clinici (unele chiar extrem de renumite) din Statele Unite, ţări ale Uniunii Europene sau din Asia.
În altă ordine de idei, dr. Amorin Popa a menţionat faptul că săptămâna viitoare, la Oradea, va avea loc cea de-a X-a ediţie a Congresului Naţional de Diabetologie, cu participare internaţională.
Sa le vina rau in parcare cum i-a venit la cineva!Dupa ce a luat 9 tablete,s-a facut lata.
Sa le vina rau in parcare cum i-a venit la cineva!Dupa ce a luat 9 tablete,s-a facut lata.
Tare de tot,domnilor! Ce-ar fi sa se testeze prima data pe medicii respectivi?Sa mai inghita si ei ,macar o doza! Ganditi-va !