Apariţia în forţă a verii, cu soare puternic şi temperaturi caniculare, a pus pe jar specialiștii de la Direcția de Sănătare Publică (DSP) Bihor. Aceştia avertizează că expunerea îndelungată și în ore nepotrivite la soare duce la apariția cancerului de piele. Pericolul crește şi mai mult dacă se folosește solarul.

Pornind de la constatarea că în ultima perioadă numărul de îmbolnăviri cu melanom malign a crescut considerabil, reprezentanții DSP Bihor se străduiesc să avertizeze populația cu privire la pericolele pe care le reprezintă expunerea la soare.

„Melanomul malign are o incidență în creștere. Este una dintre afecțiunile foarte imprevizibile, dar factorul de risc cel mai important, expunerea la soare, este totuși controlabil. Tocmai de aceea îi sfătuiesc pe orădeni să evite expunerea la soare între orele 11.00 și 18.00, să folosească îmbrăcăminte adecvată, ochelari de protecție și creme antisolare care, deși nu oferă o protecție de 100%, sunt mai bune decât expunerea fără nimic. Sunt persoane care se expun zilnic și constant și la care pielea se obișnuiește într-o oarecare măsură și sunt expunerile bruște și brutale care sunt de obicei legate de apariția arsurilor solare și ale melanomului. Mai merită precizat că prin expunerea la soare, în timp, are loc o îmbătrânire mai rapidă a pielii iar aspectul fizic al persoanelor se schimbă în mod negativ. Tinerii trebuie să știe că pielea nu își schimbă culoarea în urma expunerii la soare, ca să fie mai frumoasă, ci este un mecanism de apărare al tegumentului împotriva agresiunii radiațiilor solare", a declarat medicul dermatolog Simona Frățilă, în cadrul unei conferințe, la sediul DSP Bihor.  Deși niciuna nu este benefică, medicul dermatolog a spus că dacă ar avea de ales între expunerea la soare și cea la solar ar alege răul cel mai mic, și anume expunerea la soare.

„La solar, chiar dacă radiația ultravioletă este controlată, predomină radiația de tip A, cea care este direct responsabilă de melanom, pe când la soare radiația este mai variată. În plus, radiația din solar este de 15 ori mai puternică decât cea de la soare, ceea ce este nociv. Există studii care demonstrează că sunt 75% mai multe șanse de a face cancer de piele dacă se folosește solarul. O singură folosire a solarului crește cu 11% șansa de a face cancer de piele iar aceasta devine și mai mare odată cu înmulțirea ședințelor. Sunt tot mai multe voci care vor să interzică solarul sau să pună pe el afișe cum sunt cele de pe pachetele de țigări pentru ca tinerii să știe măcar ce riscă", a spus Simona Frățilă, care a fost completată de doctorul oncolog Sanda Bancos: „persoanele care folosesc frecvent solarul pot însuma mari cantități de radiații care pot determina în timp și apariția altor cancere decât cel cutanat. Este contraindicat ca tinerii sub 18 ani să meargă la solar și este o prostie ce fac unii adolescenți care merg la solar înainte să meargă la plajă. Corpul primește în acest fel o doză dublă de radiație, ceea ce crește probabilitatea apariției cancerului".