Sumele pentru consumabilele necesare diabeticilor, asigurate din timp, precizează șeful CAS Bihor
Întors de la București, unde marți, 5 septembrie, a participat la întâlnirea de lucru a șefilor caselor județene de asigurări de sănătate cu dr. Andrei Baciu, noul președinte al CNAS, Dorel Dulău, directorul general al CAS Bihor, ne-a oferit detalii despre temele abordate, ținând, totodată, să facă anumite precizări referitoare la stadiul plăților aferente consumabilelor necesare pacienților diabetici din județul nostru.
Pentru început, șeful CAS Bihor, jr. Dorel Dulău, a ținut să lămurească problema fondurilor necesare tratării persoanelor cu diabet, acesta subliniind că până acum au fost alocate două tranșe, una în iunie și alta în august: „În privința pacienților bolnavi de diabet din județul Bihor, anunțăm că, prin actele adiționale cu numerele 32/29.06.2023 și 33/07.08.2023, Spitalului Clinic Județean de Urgență Bihor i-au fost alocate, pentru trimestrul III al acestui an, următoarele sume: seruri consumabile pentru pompele de insulină - 16,67 mii de lei; consumabile pentru sistemele de monitorizare a glicemiei - 279,13 de mii lei; consumabile pentru pompele de insulină cu senzori de monitorizare continuă a glicemiei - 77,74 de mii lei.
Din cele discutate cu cei de la Spitalul Clinic Județean de Urgență Bihor, toate aceste consumabile sunt deja distribuite pacienților bihoreni”.
Sumele enumerate de directorul general Dorel Dulău însumează 373,54 de mii de lei, reprezentând 73,57 la sută din cele 507,71 de mii lei solicitate de Spitalul Clinic Județean de Urgență Bihor pentru perioada menționată. În plus, interlocutorul nostru a asigurat că întreaga sumă solicitată va fi achitată până la finele trimestrului în curs.
Revenind la întâlnirea de lucru de la sediul CNAS, Dorel Dulău a declarat că, în luarea sa de cuvânt, s-a concentrat asupra progreselor făcute de CAS Bihor în domeniul îngrijirilor paliative, asigurarea numărului maxim de paturi legal contactabil fiind un exemplu de bune practici la nivel național: „Prin comunicare și printr-o colaborare extrem de eficientă, în Bihor am făcut lucruri bune și aș începe cu îngrijirile paliative, domeniu în care, acum doi ani, când am venit la CAS Bihor, numărul de paturi de internare continuă era de 46, iar astăzi sunt 122, adică numărul maxim de paturi care poate fi contractat la nivelul Casei Județene de Asigurări de Sănătate. Nu discut dacă e mult sau puțin, atât ne permite legislația, dar am făcut tot posibilul pentru o eficientă colaborare, în acest sens, cu administrația locală, deoarece majoritatea acestor paturi se află în spitalele publice de stat și doar printr-o comunicare eficientă cu Prefectura, Consiliul Județean și primăriile din municipiile și orașele din Bihor iată că se pot face lucruri bune. Am dezvoltat paliația în Bihor pentru că, din păcate, județul nostru este unul în care diabetul, problemele oncologice și cele ce țin de cardiologie sunt destul de des întâlnite, motiv pentru care am încercat să susținem toate instituțiile implicate în acest domeniu al serviciilor medicale”.
Dorel Dulău a mai evidențiat câteva aspecte pozitive ale viziunii noii echipe manageriale de la CNAS: „În urma întâlnirii profesionale, la sediul Casei Naționale de Asigurări de Sănătate, cu domnul președinte Andrei Baciu, informăm asigurații bihoreni de tot sprijinul CNAS în vederea susținerii și apărării drepturilor pacienților bihoreni.
Printre altele, putem constata deschiderea unor canale de comunicare directă cu instituția CNAS în vederea soluționării problemelor care se pot ivi la nivelul CAS Bihor. De asemenea, s-a pus în discuție diversificarea posibilităților de finanțare din bani europeni a unor cursuri de formare profesională pentru angajații CAS Bihor, în vederea actualizării cunoștințelor profesionale necesare la locul de muncă”.
Comentarii
Nu există nici un comentariu.